Spaghetti 'Puttanesca' Met Gefrituurde Ansjovis
Niveau
Gemiddeld
Tijd
35 min
Bevat vis
Vrij van vlees

Spaghetti puttanesca met gefrituurde ansjovis

Dit recept is geïnspireerd op de klassieke pasta puttanesca. De basisingrediënten zijn hetzelfde: knoflook, tomaat, ansjovis en olijven. Wij geven er een twist aan door de ansjovis te frituren. Waan jezelf even in Italië met dit ontzettend smaakvolle pastagerecht!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept spaghetti puttanesca met gefrituurde ansjovis

Kookmodus
Bereidingstijd
35 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
35 min
Kookmodus
1
Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en hak fijn. Verhit 2/3 van de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Fruit de ui en knoflook 2 min. aan. Ris de tijm van de takjes.
2
Voeg de tijm en gepelde tomaten toe en druk de tomaten plat met de achterkant van een lepel. Roer het geheel goed door, breng aan de kook en laat 20 min. doorkoken.
3
Kook intussen de spaghetti volgens aanwijzingen op de verpakking.
4
Verwarm de oven voor op 230°C. Verdeel de cherrytomaten op een bakplaat met bakpapier. Verdeel de rest van de olijfolie over de cherrytomaten. Pof de tomaatjes 5 min. in de oven.
5
Verhit de zonnebloemolie in een kleine koekenpan op hoog vuur. Er moet een klein laagje olie in de pan staan. Dep de ansjovisfilets droog met een stukje keukenpapier. Haal de ansjovis door de bloem en bak ze in 3 tot 4 min. krokant in de zonnebloemolie. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met een snufje zout.
6
Snijd intussen de zwarte olijven in ringen. Pluk de blaadjes peterselie van de takjes en hak grof. Meng de spaghetti door de tomatensaus.
7
Serveer de spaghetti met de gefrituurde ansjovis, gepofte tomaatjes en zwarte olijven. Garneer het gerecht met de gehakte peterselie.

Wat is (pasta) puttanesca?

Puttanesca is een Italiaanse pastasaus die oorspronkelijk uit de regio Campanië komt. Het is een pittige saus die is gemaakt van tomaten, knoflook, olijfolie, ansjovis, kappertjes en zwarte olijven. De saus heeft een sterke smaak en is een favoriet onder liefhebbers van de Italiaanse keuken. Er zijn verschillende verhalen over de oorsprong van de naam ‘puttanesca’, maar het meest waarschijnlijke is dat het verwijst naar de herkomst van de saus uit de wijken waar prostituees werkten, omdat het snel en gemakkelijk te maken was met ingrediënten die altijd bij de hand waren. Puttanesca saus wordt vaak geserveerd met spaghetti of linguine en kan worden gegarneerd met verse kruiden en Parmezaanse kaas. Wil je een ander recept proberen met puttanesca saus? Ga voor penne puttanesca met broccoli en tonijn.

Waar komt de naam spaghetti puttanesca vandaan?

De naam puttanesca komt voort uit de Italiaanse vertaling van het woord puttana. Dit is de vertaling van de dame van lichte zeden en hier hangt nog een gedachtegang achter. Deze dames zouden snel en makkelijk zijn en dat is de puttanesca saus ook wel.

Meer overheerlijke spaghetti’s

Spaghetti is een van de bekendste Italiaanse pastasoorten en wordt in talloze gerechten gebruikt. Drie populaire spaghetti gerechten zijn spaghetti all’arrabbiata, spaghetti carbonara en spaghetti bolognese.

All’arrabbiata is een pittige saus die is gemaakt van tomaten, knoflook, en rode peper. Arrabbiata betekent ‘boos’ in het Italiaans, verwijzend naar de pittige smaak van de saus. Het wordt vaak geserveerd met geraspte pecorino of Parmezaanse kaas.

Spaghetti carbonara is een eenvoudig, maar heerlijk gerecht gemaakt van spaghetti, eieren, spek of pancetta, Pecorino of Parmezaanse kaas en zwarte peper. De saus wordt gemaakt door de eieren te kloppen en vervolgens te mengen met de spaghetti, de kaas en het spek.

Spaghetti bolognese is waarschijnlijk het bekendste spaghetti gerecht ter wereld. Het is een vleessaus die wordt gemaakt van onder andere gehakt, ui en tomaten. Het wordt vaak geserveerd met Parmezaanse kaas en eventueel basilicum.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Vis
  • Ei

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Over dit recept

Gerecht
Hoofdgerechten
Cuisine
Italiaans
Soort
Pasta
Vis
Voorkeuren
Bevat vis
Vrij van vlees

Gemaakt door Eatertainment

Delen via