Suikerbrood
Niveau
Gemiddeld
Tijd
1u 0min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Suikerbrood

Een traditionele Friese lekkernij die je zelf écht een keer moet maken: suikerbrood! Suikerbrood is een zachte, zoete traktatie met een vleugje kaneel en knapperige suikerkristallen. Perfect als ontbijt, bij de koffie of als tussendoortje. Een klassieker die altijd in de smaak valt!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

20 stuks
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Suikerbrood

Kookmodus
Bereidingstijd
1u 0min
Wachttijd
2u 45min
Totale tijd
3u 45min
Kookmodus
1
Verwarm 200 ml melk tot maximaal 40°C in een pannetje. Voeg de gedroogde gist en 15 gr kristalsuiker toe. Roer door elkaar met een garde. Zet het pannetje voor 10 min. op een warme plek zodat de gist geactiveerd wordt.
2
Snijd 50 gr ongezouten roomboter in blokjes. Voeg samen met 50 gr kristalsuiker, de tarwebloem, het zout en de ahornsiroop toe aan de mengkom van een keukenmachine. Schenk de lauwwarme melk erbij en meng tot een deegbal. Dit duurt 15 min.
3
Vet een kom in met ½ van de olijfolie en stort het deeg erin. Bedek de kom met een theedoek en zet dit voor 1 uur op een warme plek zodat het deeg gaat rijzen.
4
Smelt de overige ongezouten roomboter in een pan. Voeg de boter, parelsuiker en ½ van de kaneel in een kom en roer goed door. Verdeel wat tarwebloem op het werkblad en stort het gerezen deeg hierop. Maak een lange lap en verdeel een deel van de parelsuikervulling hier overheen. Vouw het deeg dubbel en vorm weer een lange lap. Ga zo door totdat de parelsuikervulling op is.
5
Bekleed een cakevorm met bakpapier en bestrijk met de overige olijfolie. Verdeel de overige kristalsuiker en overige kaneel over de bodem. Vorm het deeg tot een brood zo groot als de bakvorm en plaats in de bakvorm. Bedek de bakvorm met een theedoek en zet voor 1 uur op een warme plek.
6
Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrijk het brood met de overige melk. Bak het suikerbrood voor 45 min. in de oven. Dek het brood af met aluminiumfolie als het het te bruin wordt. Haal het suikerbrood uit de oven en laat kort afkoelen. Haal het uit de bakvorm en snijd aan.

Tip: kan je geen parelsuiker vinden? Vervang het door grof gesneden suikerblokjes.

Een zoete klassieker uit Friesland

Suikerbrood, oftewel sûkerbôle, is een traditionele Friese lekkernij die bekend staat om zijn zachte, luchtige structuur en zoete smaak. Dit brood wordt gemaakt van een gistdeeg waarin suikerklontjes zijn verwerkt. Tijdens het bakken karamelliseren deze klontjes, wat zorgt voor een heerlijke, kleverige zoetheid in elke hap. De oorsprong van suikerbrood ligt in Friesland, waar het al eeuwenlang wordt gebakken. Het brood werd vaak als feestelijk geschenk gegeven bij bijzondere gelegenheden, zoals de geboorte van een kind. De Friezen voegden kaneel en parelsuiker toe, wat een kenmerkend aroma en smaak geeft. Hoewel suikerbrood oorspronkelijk als luxe traktatie werd gezien, is het tegenwoordig een geliefde lekkernij die in heel Nederland verkrijgbaar is.

Meer klassieke Hollandse lekkernijen

Nederland heeft tal van heerlijke lekkernijen die je vast en zeker al eens hebt gegeten. Maar hoe leuk is het als je het ook thuis zelf kan maken? Maak bijvoorbeeld je eigen oliebollen voor een feestelijke gelegenheid. Ga voor een twist en maak gevulde oliebollen met pistache of de oliepouce. Ook een klassieker, maar dan uit Zeeland: Zeeuwse bolussen. Lekker met een laagje boter en voor bij de koffie! Of wat dacht je van spritsen met chocolade? Deze klassieke Nederlandse koekjes worden met maar een aantal ingrediënten gemaakt.

Naast deze lekkernijen kan je ook aan de slag gaan met een echte Limburgse kruimelvlaai. Deze taart met een dunne bodem en vulling wordt in Limburg geserveerd bij feestelijke gelegenheden, maar ook bij de koffie of thee. Ook lekker om te bakken: boterkoek. Ga voor een klassiek recept of maak eens deze variant van witte chocolade macadamia boterkoek.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?