Zeeuwse Bolussen
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Zeeuwse bolussen

Een échte Zeeuwse bolus blijft toch wel het lekkerst! Deze zoete broodjes, bedekt met kaneelsuiker, hebben zich ontwikkeld tot een geliefde lekkernij in de Zeeuwse bakcultuur. Bij iedere bakker in Zeeland, en tegenwoordig ook steeds meer daarbuiten, zie je ze al snel liggen. Lekker met een beetje boter erop! Met dit recept maak je ze relatief gemakkelijk zelf. Hoe leuk is dat?

Mijn menuplanner

Ingrediënten

6 stuks
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept zeeuwse bolussen

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
3u 0min
Totale tijd
3u 30min
Kookmodus
1
Voeg het zakje gist toe aan de melk en roer door. Laat 2 min. staan.
2
Doe de bloem, de melk, het ei, de boter en het zout samen in een kom en kneed met je handen in 5 min. tot een soepel en plakkerig deeg. Doe terug in de kom en dek af met een vochtige theedoek. Laat op een warme plek 1 uur rijzen.
3
Mix de suiker met de kaneel en verdeel over een snijplank of bakplaat. Haal het deeg uit de kom en verdeel het in gelijke balletjes (tip: weeg ze af). Rol de balletjes door de kaneelsuiker en rol ze in de suiker uit tot een lange sliert van ongeveer 30 cm. Rol op tot een spiraal, begin in het midden.
4
Leg de Zeeuwse bolussen op een met bakpapier beklede bakplaat en dek opnieuw af met een doek. Laat opnieuw 1 uur rijzen.
5
Verwarm de oven voor op 180°C boven- en onderwarmte. Schuif de Zeeuwse bolussen voor 8 min. in het midden van de oven of totdat ze goudbruin kleuren. Haal ze uit de oven en leg omgekeerd op een rooster om 1 uur af te koelen.

Typische Hollandse streekgerechten én baksels

In ons kleine kikkerlandje kent iedere streek en provincie haar eigen streekgerechten. Een bekend voorbeeld zijn natuurlijk de Zeeuwse bolussen, maar heb je ook al eens gehoord van eierballen uit Groningen, jodenkoek uit Overijssel en kruidkoek uit Twente? Met al deze lekkernijen zou je een heuse foodtour door Nederland kunnen houden!

De échte klassieker uit Brabant zijn natuurlijk de worstenbroodjes. Wat dacht je van deze Brabantse worstenbroodjes met een twist? Je koopt ze bij iedere bakker kant-en-klaar, meer veel leuker én lekkerder is het natuurlijk om ze zelf te maken. De worstenbroodjes toppen we af met sesamzaad en maanzaad, wat voor een hemelse combinatie zorgt. Serveer lekker met wat mosterd om in te dippen.

Een typisch streekgerecht uit Gelderland en Drenthe is de hete bliksem. Dit is een typisch oer-Hollandse stamppot met appel. Naast appel bestaat de stamppot uiteraard uit aardappelen en soms worden er uien aan toegevoegd. In dit recept voor hete bliksem met entrecote en rode wijnsaus geven we het een twist en maken we er een iets luxere versie van.

Nog een typische Drentse lekkernij zijn kniepertjes. Dit zijn dunne, krokante wafeltjes die vooral rond de jaarwisseling worden gegeten. Deze kniepertjes met champagnemousse kosten wat meer tijd en moeite om te maken, maar dat is het helemaal waard. Zowel de kniepertjes als de champagnemousse maak je helemaal zelf. Niet alleen leuk om uit te delen met Oud & Nieuw, maar eigenlijk past dit bij iedere feestelijke gelegenheid!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Ei
  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via