VSZ Stamppot Spinazie Spinaziestamppot Met Een Gekookt Eitje (2)

Hoe kook je een perfect hardgekookt of zachtgekookt ei?

indiase kedgeree

Een ei koken is niet moeilijk, maar een perfect ei koken kan best lastig zijn. Een ei te lang of juist te kort koken zorgt er meteen voor dat het ei minder goed en daardoor minder lekker is. Hoe weet je wanneer een ei lang genoeg gekookt heeft? En hoe lang moet een zachtgekookt ei koken of hoe moet je het juist hard koken? Met alle verschillende mogelijkheden kan eieren koken best een opgave zijn. Ontdek nu hoe jij komt tot het perfecte eitje!

Hoe lang moet een zachtgekookt, halfzacht of hardgekookt ei koken?

Hoe lang een ei moet koken, hangt enerzijds af van hoe je het eitje wilt hebben. Ga je voor een zachtgekookt ei, dan moet het ei logischerwijs minder lang koken dan een halfzacht, half hard of een helemaal hardgekookt ei. Anderzijds hangt dit af van de grootte van het ei. Een klein ei hoef je minder lang te koken dan een groot ei. In onderstaande tabel zie je hoe lang eieren moeten koken. Hierin is rekening gehouden met hoe het ei moet worden en de grootte van het ei.

Om een zachtgekookt ei te koken, houd je bij een klein ei 5-6 minuten aan, voor een gemiddeld ei 6-7 minuten en voor een groot ei 7-8 minuten. Voor een half zachtgekookt ei houd je bij een klein ei 7-8 minuten aan, voor een gemiddeld ei 8-9 minuten en voor een groot ei 8-10 minuten. Een hardgekookt ei heeft 9 minuten nodig bij een klein ei, 10 minuten bij een gemiddeld ei en 11 minuten voor een groot ei.

Wil je het jezelf gemakkelijk maken? Bestel hier jouw eikokers!

Hoe lang moet een ei koken in kokend water?

Wanneer je een ei in de pan doet wanneer het water al kookt, bestaat de kans dat het ei openscheurt en leegloopt. Je kunt dit voorkomen door een beetje zout toe te voegen aan het water. Een ei koken in kokend water duurt gemiddeld 8 minuten. Houd voor een zachtgekookt eitje ongeveer 6 à 7 minuten aan, voor een halfzacht en half hard eitje 8 à 9 minuten en voor een hardgekookt ei 10 minuten.

Hoe lang moet een ei koken in koud water?

Een ei koken vanaf koud water, dus het ei in het water stoppen voordat je het water gaat koken, creëert een lekker smeuïg en zacht ei. Dit komt doordat het water stap voor stap op temperatuur komt en het ei daardoor langzamer stolt. Houd wel heel goed in de gaten wanneer het water kookt en zet vervolgens een timer, om te zorgen dat het ei niet te kort of juist te lang kookt. Eieren koken in koud water duurt gemiddeld een minuut of 4. Houd de volgende verdeling aan:

  • Zachtgekookt ei? 2 à 3 minuten.
  • Halfzacht en half hardgekookt ei? 4 minuten.
  • Hardgekookt ei? 6 minuten.

Is een gaatje prikken noodzakelijk?

Een gaatje in een ei prikken hoeft niet, maar kan er wel voor zorgen dat het ei niet breekt tijdens het koken. Prik het gaatje in de onderkant van het ei. Aan deze kant zit een luchtzakje dat uitzet wanneer de temperatuur van het ei verandert. Door een gaatje te prikken in dit luchtzakje, kan het niet meer uitzetten en zal het ei niet breken of scheuren tijdens het koken. Wil je er op een andere manier voor zorgen dat dit niet gebeurt? Doe dan een beetje zout in het water waarin je het ei gaat koken.

Kun je ook eieren koken in de magnetron, airfryer en waterkoker?

Het is het proberen waard: een ei in de airfryer koken, uit de magnetron of koken in een waterkoker. Maar werkt dit ook op dezelfde manier als wanneer je eieren kookt in een pannetje?

Magnetron

Een eitje koken in de magnetron? Het kan, maar is niet de meest gemakkelijke manier om te komen tot een goede garing van het ei. In de magnetron kun je naast wel gemakkelijk een gepocheerd ei maken. Ook kun je een roerei of een gebakken eitje maken. Wanneer je er toch voor kiest om eieren te koken in de magnetron, zorg dan voor een kom met water waar het ei in kan. Doe genoeg water in de kom, zodat het ei helemaal onder water staat. Vervolgens zet je de kom voor 1,5 minuut op de laagste stand in de magnetron.

Airfryer

Een ei koken in de airfryer klinkt misschien niet alledaags, maar toch is het heel makkelijk om te doen. Zorg ervoor dat de eieren op kamertemperatuur zijn en prik er aan de onderkant een gaatje in om te voorkomen dat het ei scheurt. Om eieren te koken in de airfryer, hoef je de airfryer niet voor te verwarmen. Zet de airfryer op 120 graden en leg de eieren in het mandje. Het duurt 10 tot 12 minuten voordat een ei uit de airfryer zachtgekookt is en 12 tot 15 minuten voordat het ei hardgekookt is.

Waterkoker

Ook eieren koken in de waterkoker is mogelijk. Ideaal wanneer je geen andere middelen tot je beschikking hebt om een ei te koken, bijvoorbeeld op de camping. Om eieren te koken in een waterkoker, leg je een aantal eieren op de bodem van de waterkoker. Vul de waterkoker helemaal met water en zet aan. Als de waterkoker afslaat, moet je de eieren nog wel laten zitten in de waterkoker. Wil je zachtgekookte eieren? Dan laat je ze nog 3 minuten in de waterkoker zitten. Voor hardgekookte eieren laat je ze 5 minuten zitten voordat je ze eruit haalt.

Gevuld_paasbroodje_met_ei

Wanneer is een ei over datum of nog goed om te koken?

Op het doosje van de eieren vind je de houdbaarheidsdatum. Maar hoe weet je of eieren die los in de koelkast of in een eierbakje in de koelkast liggen nog goed zijn? Een bedorven ei eten kan er namelijk voor zorgen dat je ziek wordt. En dat is natuurlijk het laatste wat je wilt!

Houdbaarheid van de eieren testen

De houdbaarheid van een ei kun je gemakkelijk testen! Het enige wat je nodig hebt, is een doorzichtige kom of glas met water. Leg het ei er voorzichtig in. Blijft het ei op de zijkant op de bodem liggen? Dan is het ei vers. Wanneer het ei schuin omhoog ligt, is het ei 1 tot 2 weken oud en als het ei rechtop blijft staan, is het 3 à 4 weken oud. Drijft het ei in het water? Eet het dan niet meer op! Wanneer een ei drijft, betekent het dat het ei bedorven is. Gooi het ei in dit geval weg.

Hoe lang kun je gekookte eieren bewaren?

Gekookte eieren bewaren kan prima. Zorg er wel voor dat je ze op tijd eet en niet te lang bewaart. De smaak van gekookte eieren verandert namelijk snel. Wanneer een ei gekookt is, worden ze namelijk snel(ler) slecht.

Eieren in of buiten de koelkast bewaren

Het antwoord daarop is simpel: gekookte eieren bewaren doe je niet buiten de koelkast, maar in de koelkast! Gekookte eieren bewaren met schil werkt het beste. Je kunt de eieren op die manier het langst bewaren. Houd hiervoor 4 dagen tot één week aan. Wil je gepelde eieren bewaren? Zet de eieren dan in een bak met water. Op deze manier kun je de eieren nog maximaal één week bewaren. De houdbaarheid van een gekookt ei hangt dus af van of het ei gepeld is of niet.

Kun je gekookte eieren invriezen?

In principe kun je gekookte eieren invriezen, maar het is niet bevorderlijk voor de smaak van de eieren. Het invriezen zorgt ervoor dat het eiwit hard en rubberachtig wordt én er komt vocht vrij. Niet echt de smaak en structuur zoals we dat verwachten van een lekker gekookt ei!

Onze heerlijke recepten met ei

Eieren kun je natuurlijk koken, maar er zijn nog vele andere manieren om te variëren. Je kunt ze eten als ontbijt of als lunch of verwerken in een heerlijk recept als avondmaaltijd. Er zijn genoeg eierrecepten om lekker mee te variëren.

Uitgelicht eiergerecht

Populaire thema's & andere recept ideeën