Pastasalades zijn snel op tafel te krijgen en zijn daarom populair om te maken. Als basis gebruik je lauwwarme of koude pasta, zoals penne, fusilli, macaroni, tortellini of een van de talloze andere pastasoorten. De rest van de ingrediënten? Die bepaal je zelf. Voeg bijvoorbeeld sla en andere groenten toe en top het af met vlees, vis, een dressing of andere heerlijke toppings. Een maaltijdsalade met pasta is handig om mee te nemen. Je kan het eten als lunch, brunch, bijgerecht of diner.
Met onze pastasalade recepten zet je binnen 30 minuten al wat lekkers op tafel. Wat dacht je van deze kidsproof volkoren pastasalade? Een simpele pasta salade biedt uitkomst als je weinig tijd hebt. Met tomaat, komkommer, groene pesto, mozzarella en tonijn kom je al ver. Neem een kijkje in de koelkast en varieer met de ingrediënten. Te veel gekookt? Dan kan je de pastasalade nog 2 dagen bewaren in de koelkast. Je eet het koud, wat betekent dat je de rest op ieder gewenst moment kan eten. Makkelijk en snel!
Een pastasalade hoef je niet op te warmen en hierdoor is het bij uitstek de ideale maaltijd voor onderweg. Geniet bijvoorbeeld op kantoor of tijdens een picknick van een koude pastasalade. Een pasta lunch kan je vooraf maken en is lekker licht vanwege de variatie aan ingrediënten. Een pasta lunch recept nodig? Bekijk eens de pastasalade met erwtjes en prosciutto. Een lekkere pastasalade to go kan je meenemen in een lunchbox of een goed afsluitbare glazen pot, zoals een weckpot.
Er is geen vaste regel voor welke soorten pasta in pastasalades horen. Wel zijn penne rigate, fusilli, tortellini en orecchiette populaire keuzes. Deze soorten pasta hebben een reliëf die de saus of dressing extra goed opnemen. Natuurlijk kan je ook gewoon lintpasta gebruiken. Pak eens uit met een lekkere maaltijdsalade met gerookte makreel met farfalle pasta. Kook de pasta ook zo’n 2 minuten langer dan wanneer je het warm zou serveren. Wanneer de pasta eenmaal afgekoeld is, dan wordt de pasta altijd net iets harder van textuur.
Een koude pastasalade maak je met wat je in huis hebt, dus je kan een pastasalade zo gezond maken als je zelf wil. Eet je liever een gezonde pastasalade die koolhydraatarm is? Wat dacht je van het recept courgetti bolognese met burrata? Courgetti zijn dunne en lange reepjes courgette die lijken op pastaslierten. Een lekker en koolhydraatarm alternatief voor lintpasta! Gebruik bijvoorbeeld volkorenpasta, veel groenten, magere kaas en slanke dressings om voor een gezonde pasta salade.
Ben je op zoek naar inspiratie voor een vegetarische pastasalade? Het recept tagliatelle met paddenstoelenroomsaus is een voorbeeld van een pastasalade zonder vlees. De roomsaus en champignons geven het gerecht een vol karakter. Heerlijk comfort food voor in de winter! Een vega pastasalade maak je snel met frisse groenten, noten, kaas en vinaigrette. Met pesto, zongedroogde tomaten, rucola, pijnboompitten, komkommer en gegrilde paprika maak je in een handomdraai een zomerse pastasalade zonder vlees. Top het af met een avocadodressing en het feest kan beginnen!
Een pastasalade is snel en makkelijk om te maken. Alle ingrediënten voor in een pastasalade heb je namelijk waarschijnlijk al in huis. Heb je sla, groenten en pasta in de voorraadkast liggen? Dan ben je al goed bezig, want dan heb je de basisingrediënten al in huis. We snappen dat het lastig kan zijn om wat nieuws te bedenken. Neem daarom een kijkje bij onze pasta recepten. De pastasalade van vandaag is: pastasalade met pompoen, ham, pecannoten en geitenkaas.
Een pastasalade kan in de koelkast bewaard blijven voor ongeveer 3 tot 5 dagen, let wel op dat de pastasalade goed is afgedekt. Het is belangrijk om bederf te voorkomen door de salade op een koele temperatuur te bewaren en bederfelijke ingrediënten zoals vlees of mayonaise toe te voegen vlak voor het serveren.
Bij een pastasalade kun je verschillende ingrediënten combineren om het gevarieerd en smaakvol te maken. Denk aan groenten zoals tomaten, komkommer, paprika en rucola. Maar ook gegrilde kip, tonijn of feta. Extra smaakmakers kunnen ook olijven, zongedroogde tomaten of verse kruiden zijn.
Bij een pastasalade zijn er verschillende dressings die lekker kunnen zijn, ook afhankelijk van je smaakvoorkeuren. Populaire opties zijn een klassieke Italiaanse vinaigrette met olijfolie, azijn en kruiden, een romige dressing op basis van Griekse yoghurt of mayonaise, of toch een citroen-dille dressing voor een frisse smaak. Probeer verschillende combinaties uit en ontdek je favoriet!