Ramen met spek, ei en Chinese kool
Niveau
Gemiddeld
Tijd
15 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Ramen met spek, ei en Chinese kool

Ramen is eenvoudig om te maken, daarom is het ontzettend populair! Het is afkomstig uit Japan, waar alle regio’s en families hun eigen variatie hebben van ramen. Dat geldt ook voor iedere eetgelegenheid en restaurants dat verse ramen op de kaart heeft staan. Ramen bestaat uit vier basis ingrediënten: bouillon, kruiden of olie, noedels en verschillende ingrediënten of toppings die aan de soep kunnen worden toegevoegd, zoals spek, ui of bosui. Alles bij elkaar maakt het een heerlijke maaltijd. In dit recept kiezen we voor onder andere spekreepjes en Chinese kool. Tijd om te genieten van een kom ramen!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Ramen met spek, ei en Chinese kool

Kookmodus
Bereidingstijd
15 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
15 min
Kookmodus
1
Pel en snipper de sjalot en de knoflook. Schil de gember en snijd fijn. Verhit de olijfolie in een diepe (soep)pan en fruit de sjalot, gember en knoflook aan op middelhoog vuur. Voeg de spekreepjes toe en bak mee tot ze goudbruin kleuren.
2
Snijd de Chinese kool in reepjes en voeg samen met het water toe aan de spekreepjes. Bak 2 min. mee. Voeg de runderbouillon en sojasaus toe en breng het geheel aan de kook. Kookt het water? Draai het vuur laag en voeg de eieren toe aan de soep. Laat de eieren 8 min. mee koken en haal ze uit de pan. Voeg de noedels toe aan de soep en kook gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
3
Snijd ondertussen de bosui in schuine ringen. Pel de eieren en halveer ze over de lengte. Hak de koriander fijn.
4
Verdeel de soep over de kommen en garneer met het ei, de bosui, sesamzaadjes en koriander.

Waar komt het gerecht ramen vandaan?

Het gerecht ‘ramen’ is een populaire Japanse noedelsoep, maar de oorsprong van ramen bevindt zich in China. Het gerecht is namelijk geïnspireerd op de Chinese noedelsoep genaamd ‘la mian’, die ook bestaat uit tarwenoedels geserveerd in bouillon met verschillende toppings. De geschiedenis van ramen in Japan dateert terug tot de 19e eeuw.

Tijdens de Meiji-periode (1868-1912) had Japan steeds meer contact met het Westen en andere delen van Azië, waaronder China. Rond deze tijd introduceerden Chinese immigranten ‘la mian’ in Japan, wat de basis vormde voor wat we tegenwoordig als ramen kennen.

In de loop van de tijd heeft ramen zich ontwikkelt tot een unieke Japanse culinaire creatie met verschillende regionale stijlen en smaken. Er zijn vier hoofdtypen ramen in Japan: shoyu (sojasausbasis), miso (gefermenteerde sojabasis), shio (zoutbasis) en tonkotsu (varkensbeenderenbasis).

Tegenwoordig is ramen een van de meest geliefde gerechten in Japan en is het populair over de hele wereld, waarbij veel steden hun eigen ramenrestaurants hebben. Ramen wordt beschouwd als comfortfood en staat bekend om zijn rijke smaken en diverse toppings, zoals gekookt varkensvlees, gekookte eieren, zeewier, groenten en meer.

Ben je meer een visliefhebber? Kies dan voor deze ramen met gember en kabeljauwflakes. Een smaakvolle maaltijd die perfect is voor op een doordeweekse dag!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Gluten
  • Sesamzaad
  • Ei
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Reacties
Plaats nieuwe reactie

J
Jolande 22 mei 2025
Onwijs lekker!! We gaan ermee variëren als met kip, vis, paksoi of andere groenten..
L
Lotte van Eatertainment 23 mei 2025
Hi Jolande, Ontzettend leuk om te horen! Met deze basis kan je inderdaad alle kanten op. Fijne dag en alvast fijn weekend! Groetjes Lotte
D
Dagmar 11 dec 2024
Was echt niet lekker. Veels te zout dus deze ga ik niet meer maken of ik er zelf een variant op verzinnen. Had de reacties helaas nog niet gelezen anders had ik dat al wel gedaan.
J
Jeroen 9 aug 2024
Het wordt veel te zout door maar liefst 100ml sojasaus dat is 3 eetlepels per persoon! Het gerecht is veel lekkerder door slechts 1 eetlepel te gebruiken (15m). Je kunt het ook op tafel zetten om naar wens sterker te maken. Ook zit er te weinig groenten in. Wij gebruiken de dubbele hoeveelheid en halveren de noedels.
L
Lotte van Eatertainment 9 aug 2024
Hi Jeroen, Dank voor je reactie! Smaken verschillen natuurlijk, heel goed dat je dit gerecht aan hebt gepast naar je eigen smaak. Maak je vaker recepten klaar van Eatertainment? Op deze pagina vind je nog veel meer inspiratie: https://eatertainment.nl/recepten-filter?courses=hoofdgerechten dag! Groetjes Lotte
J
Jeroen 9 aug 2024
Hallo Lotte, Ja smaken verschillen natuurlijk maar een half flesje sojasaus in de soep gooien is natuurlijk bizar veel. Dus het is niet vreemd dat mensen reageren dat het te zout is. Zelfs zonder de spek. Groetjes, Jeroen
R
Rob Hagestein 26 jun 2024
Het zout zou je kunnen beperken door zelf bouillon te trekken van rundvlees
E
Elfie 26 jun 2024
Spekblokjes zijn ook zout van smaak!
L
Lotte van Eatertainment 26 jun 2024
Hi Rob, Goede tip voor de bezoekers! Groetjes, Lotte
E
Ellen 20 jan 2024
Lekker gerecht, maar wel veel te zout door de combinatie van spekjes, bouillon en sojasaus.
J
Jill van Eatertainment 21 jan 2024
Hi Ellen, Bedankt voor je reactie en hopelijk heeft het gerecht je als nog gesmaakt! We nemen je feedback mee en hopelijk kunnen we je blijven inspireren met nog meer recepten voor het avondeten: https://eatertainment.nl/recepten-avondeten

Geef een reactie