Niveau
Gemiddeld
Tijd
15 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Ajo blanco

Wie witte gazpacho zegt, zegt ajo blanco. Deze koude witte soep wordt gemaakt met knoflook en amandel en krijgt doorgaans wat zoets in de topping. Wij gaan hier voor frisse bolletjes meloen, komkommer en wat getoaste amandelschilfers. Superlekker en heerlijk voor een fijne (na)zomerdag!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept ajo blanco

Kookmodus
Bereidingstijd
15 min
Wachttijd
1u 0min
Totale tijd
1u 15min
Kookmodus
1
Snijd de sneetjes witbrood (inclusief korsten) in dobbelsteentjes. Doe samen met de groentebouillon in een kom en laat het brood 5 min. weken.
2
Doe zowel het brood als de bouillon in de kan van een blender en voeg de amandelen, water en 50 ml olijfolie toe. Pel het teentje knoflook en voeg toe. Blend tot een gladde soep en roer de sherryazijn, peper en zout erdoor. Zet 1 uur koel in de koelkast.
3
Schep mooie bolletjes uit de meloen met de meloenbolletjeslepel en schaaf linten van de komkommer. Toast de amandelschilfers in ongeveer 3 min. goudbruin in een droge koekenpan (roer regelmatig met een houten lepel, amandelschilfers verbranden snel).
4
Zeef de koude ajo blanco. Verdeel over soepkommen en decoreer met de meloen, komkommer en de amandelschilfers. Maak af met de overige extra vergine olijfolie en wat extra zwarte peper. Serveer de ajo blanco met het zuurdesembrood.

De lekkerste soepen voor de zomer

Vaak denken we bij soep met een aan de herfst en de winter. Logisch, want de meeste soepen die we kennen eten we ook alleen in die tijd van het jaar. Denk aan kippensoep, tomatensoep en groentesoep. Maar tegenwoordig zijn er zoveel variaties op de ‘standaard’ soepen, dat je er het hele jaar door lekker van kan genieten!

Wist je dat een aantal echte zomersoepen uit Spanje komen? Een heerlijk voorbeeld is natuurlijk de ajo blanco. Deze koude soep komt uit Andalusië, een regio in Zuid-Spanje. De soep wordt ook wel ‘witte gazpacho’ genoemd en wordt onder andere gemaakt van (oud) brood, amandelen, knoflook, olijfolie en water. Een makkelijk gerecht voor soep dat heerlijk is op een warme zomerdag als lunch of lichte avondmaaltijd.

De meest bekende Spaanse soep is natuurlijk gazpacho. Deze gazpacho met olijf, feta en kappertjes is ontzettend lekker! Ook deze soep is afkomstig uit Andalusië. De klassieke gazpacho maak je heel gemakkelijk en snel met maar een paar ingrediënten. Je maakt het met wit brood, paprika, tomaat, komkommer, witte wijnazijn en bouillon en dit blend je tot een gladde soep. Wij kiezen ervoor om de gazpacho af te maken met verschillende toppings. Denk aan croutons, feta, olijven en kappertjes. Zo maak je er een heerlijke maaltijdsoep van!

Eén van de groenten die in de zomer volop verkrijgbaar is van eigen bodem, is natuurlijk courgette. Een smaakvolle courgettesoep mag dan ook niet ontbreken in dit rijtje! Dit recept voor een klassieke courgettesoep is snel gemaakt en je hebt er maar weinig ingrediënten voor nodig. En op deze manier krijg je meteen lekker veel groenten binnen!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Sesamzaad
  • Ei
  • Gluten
  • Melk
  • Noten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?