Gazpacho Met Olijf Liggend Low Res 2
Niveau
Gemiddeld
Tijd
15 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Gazpacho met olijf, feta en kappertjes

Gazpacho is dé perfecte manier om het zuiden naar je Nederlandse keukentafel te halen. Deze rode gazpacho kleden we rijkelijk aan met toppings als olijf, feta en kappertjes, wat de Spaanse soep extra vullend maakt. Lekker als lichte avondmaaltijd of als heerlijke lunch!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept gazpacho met olijf, feta en kappertjes

Kookmodus
Bereidingstijd
15 min
Wachttijd
45 min
Totale tijd
1u 0min
Kookmodus
1
Snijd de korsten van het wit brood en snijd in blokjes. Snijd de paprika en tomaten in blokjes. Schil de komkommer en snijd in blokjes. Pel de knoflook.
2
Doe de helft van de blokjes wit brood met de paprika, tomaat, komkommer, witte wijnazijn en bouillon in een blender en mix tot een gladde soep. Schenk de soep in een kom en dek af. Zet minstens 45 min. in de koelkast.
3
Maak ondertussen de croutons door de andere helft van de blokjes brood krokant te bakken in ¼ van de olijfolie. Laat uitlekken op een vel keukenpapier.
4
Ris de blaadjes van de takjes basilicum en houd een paar blaadjes apart voor de decoratie. Mix de rest van de blaadjes basilicum met de overige olijfolie in een blender en laat uitlekken in een fijne zeef. Giet de olie eventueel in een knijpflesje.
5
Schenk de gazpacho in kommen en verdeel er de croutons, feta, olijven en kappertjes over. Maak af met wat van de basilicumolie en met peper en zout.

Wat is gazpacho?

Gazpacho is een koude soep en vindt zijn oorsprong in de Spaanse regio Andalusië. Het gerecht bestaat uit rauwe groenten zoals tomaat, komkommer, paprika, ui en knoflook, die worden gepureerd samen met olijfolie, azijn en brood. Het is een erg verfrissende soep en dat is dan ook de reden dat de Spanjaarden dit gerecht graag eten als voorgerecht of lunch. Vooral tijdens de hete zomermaanden is dit één van de favoriete gerechten van veel mensen in Spanje!

Verschillende soorten gazpacho

Naast de klassieke variant die gemaakt wordt met onder andere tomaten, kan je met gazpacho lekker variëren. Verschillende regio’s in Spanje kennen dan ook een variatie op het klassieke gerecht. Denk aan de salmorejo uit Córdoba, die gemaakt wordt met meer brood en daardoor wat dikker is qua structuur. Een andere variant is ajo blanco, afkomstig uit Málaga en gemaakt van gemalen amandelen, knoflook, brood, olijfolie, azijn en water.

Daarnaast kan je natuurlijk eigen creaties maken! Op Eatertainment ontdek je bijvoorbeeld ook deze groene gazpacho met croutons. Deze gazpacho maak je met erwten, komkommer en munt, waardoor het de prachtige groene kleur krijgt. Ook lekker: meloengazpacho met chorizo en witte druiven. We kiezen ervoor om cantaloupe meloen toe te voegen aan de gazpacho, samen met ui, paprika, komkommer, tomaat en gerookte paprikapoeder. De gazpacho top je af met chorizo, witte druiven en chorizo-olie. Een heerlijk fris gerecht!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Sulfiet
  • Ei
  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?