Gazpacho is dé perfecte manier om het zuiden naar je Nederlandse keukentafel te halen. Deze rode gazpacho kleden we rijkelijk aan met toppings als olijf, feta en kappertjes, wat de Spaanse soep extra vullend maakt. Lekker als lichte avondmaaltijd of als heerlijke lunch!
Gazpacho is een koude soep en vindt zijn oorsprong in de Spaanse regio Andalusië. Het gerecht bestaat uit rauwe groenten zoals tomaat, komkommer, paprika, ui en knoflook, die worden gepureerd samen met olijfolie, azijn en brood. Het is een erg verfrissende soep en dat is dan ook de reden dat de Spanjaarden dit gerecht graag eten als voorgerecht of lunch. Vooral tijdens de hete zomermaanden is dit één van de favoriete gerechten van veel mensen in Spanje!
Naast de klassieke variant die gemaakt wordt met onder andere tomaten, kan je met gazpacho lekker variëren. Verschillende regio’s in Spanje kennen dan ook een variatie op het klassieke gerecht. Denk aan de salmorejo uit Córdoba, die gemaakt wordt met meer brood en daardoor wat dikker is qua structuur. Een andere variant is ajo blanco, afkomstig uit Málaga en gemaakt van gemalen amandelen, knoflook, brood, olijfolie, azijn en water.
Daarnaast kan je natuurlijk eigen creaties maken! Op Eatertainment ontdek je bijvoorbeeld ook deze groene gazpacho met croutons. Deze gazpacho maak je met erwten, komkommer en munt, waardoor het de prachtige groene kleur krijgt. Ook lekker: meloengazpacho met chorizo en witte druiven. We kiezen ervoor om cantaloupe meloen toe te voegen aan de gazpacho, samen met ui, paprika, komkommer, tomaat en gerookte paprikapoeder. De gazpacho top je af met chorizo, witte druiven en chorizo-olie. Een heerlijk fris gerecht!
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment