Beef Stroganoff
Niveau
Gemiddeld
Tijd
1u 0min
Bevat vlees
Vrij van vis

Beef Stroganoff

Een lekker bordje comfort food: beef Stroganoff. Een mals vleesgerecht in een romige saus met onder andere paprika en champignons, geserveerd met zelfgemaakte aardappelpuree. Ken jij deze Russische klassieker al?

Mijn menuplanner
Gemaakt door:
Chefke Luc

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept beef stroganoff

Kookmodus
Bereidingstijd
1u 0min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
1u 0min
Kookmodus
1
Schil de aardappelen en snijd in gelijkmatige stukjes. Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook en kook de aardappelen gaar.
2
Pel en snipper ondertussen de ui en knoflook. Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snipper fijn. Snijd de champignons in plakjes en hak de peterselie fijn.
3
Verhit een pan met de roomboter en een snufje zout en bak de biefstuk vanbuiten goudbruin. Zorg ervoor dat de biefstuk vanbinnen rare blijft, ze garen later door. Haal de biefstuk uit de pan en leg op een bord. Houd apart.
4
Houd de pan warm op laag vuur. Voeg de ui en knoflook toe en fruit 3 min. aan. Voeg de champignons en de olijfolie toe en bak 3 min. aan. Voeg de paprika en paprikapoeder toe en bak 2 min. Voeg de tomatenpuree toe en laat 1 min. pruttelen. Blus het geheel af met de rode wijn. Wanneer dit in een paar seconden is verdampt, voeg dan de bouillon toe en laat de saus kort inkoken. Voeg de slagroom en peterselie toe en breng op smaak met peper en zout.
5
Giet ondertussen de aardappelen af. Voeg de melk toe en stamp fijn. Breng op smaak met peper en zout.
6
Snijd de biefstuk in plakjes. Wanneer de saus lichtjes is ingedikt, voeg de biefstuk toe en zet het vuur direct uit om taaie biefstuk te voorkomen. Roer het geheel door om de biefstuk op te warmen en serveer met de aardappelpuree.

Tip: heb je geen rode wijn in de kast staan? Vervang het dan door witte wijn of wodka!

Wat is beef Stroganoff en waar komt het vandaan?

Beef Stroganoff is een echte klassieker uit de Russische keuken. Het recept is ontstaan in de 19e eeuw, maar hoe is nog altijd niet duidelijk. Er zijn namelijk twee verhalen. Zo is er een verhaal dat het recept is vernoemd naar Aleksandr Grigorevitsj Stroganov toen hij bij zijn grote feesten het gerecht maakte en serveerde. Een ander verhaal is dat beef Stroganoff is ontstaan tijdens de verovering van een groot deel van Siberië. Tijdens de veldtocht was het zo koud dat de chefkok het vlees alleen nog in dunne plakjes kon snijden. Hoe het ook is ontstaan, wij zijn in ieder geval blij dat deze heerlijke maaltijd er is! Dit bordje comfort food is onwijs lekker. Chefke Luc maakt het recept met malse biefstuk, een saus van onder andere knoflook, ui, paprika, champignons, rode wijn en runderbouillon en zelfgemaakte aardappelpuree. Een smaakvol recept voor wanneer je de vraag ‘Wat eten we vandaag?’ wil beantwoorden!

Wil je een andere variant maken van beef Stroganoff? Probeer dan eens deze kalkoen Stroganoff met peterseliecrostini! Door te kiezen voor kalkoen is deze optie een iets magerdere variant en een wat gezonder recept. Serveer daar peterseliecrostini bij en het feestmaal is compleet!

Meer recepten uit de Russische keuken

Wil je meer ontdekken wat voor lekkers de Russische keuken te bieden heeft? Naast beef Stroganoff is pierogi een heerlijk hapje om eens te maken voor bij de borrel. Deze soort Russische dumplings kennen we ook uit de Poolse keuken. Het zijn deegbuideltjes gevuld met diverse ingrediënten als aardappel, ui en kaas. Andere smaakvolle recepten zijn honingcake, een klassiek laagjescake gemaakt van honing en gecondenseerde melk, en plov, de Russische tegenhanger van pilav, een kruidig rijstgerecht.

Dit bericht kan gesponsorde content bevatten.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Sulfiet
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via