Pompoen Risotto
Niveau
Gemiddeld
Tijd
25 min
Bevat vlees
Bevat kip
Vrij van vis

Pompoen risotto

Simpel maar oh zo lekker van smaak: pompoen risotto. Een smeuïge risotto met pompoen die je in de oven maakt. In een half uur geniet je al van een heerlijke bordje vol smaak. De zoute Parmezaanse kaas en pancetta geven het risotto recept de finishing touch!

Mijn menuplanner
Gemaakt door:
Chefke Luc

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Pompoen risotto

Kookmodus
Bereidingstijd
25 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
25 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Halveer de pompoen, verwijder de zaden en draadjes en snijd doormidden. Verdeel de olijfolie en wat peper en zout over de pompoen. Pel ½ van de knoflook en leg samen met de pompoen, tijm en rozemarijn in een ingevette ovenschaal. Pof 30 min. in de oven
2
Pel en snipper ondertussen de ui en de overige knoflook. Verhit de roomboter in een diepe pan en fruit de ui en knoflook 2 min. aan. Voeg de risotto toe en bak 1 min. mee. Blus af met de witte wijn, laat inkoken en voeg lepel voor lepel 850 ml bouillon toe om de risotto langzaam te garen. Zodra het vocht is opgenomen door de risotto, voeg je de volgende lepel bouillon toe.
3
Verhit ondertussen een pan zonder olie of boter en bak de spekblokjes samen met de salie krokant.
4
Haal de pompoen uit de oven en laat kort afkoelen. Verwijder de schil en voeg samen met de knoflook en overige bouillon toe aan een kom. Mix met een staafmixer tot een puree. Voeg de puree toe aan de risotto voordat de risotto gaar is. Hierdoor trekt de smaak tijdens het koken goed in.
5
Verdeel de risotto over de borden en rasp de Parmezaanse kaas over de risotto. Breng op smaak met wat peper en zout.

Aan de slag met pompoen!

Zodra de eerste bladeren van de bomen vallen, weten wij het zeker: de pompoen is weer in het seizoen! Deze typische herfstgroente is in de maanden september, oktober en november volop verkrijgbaar. Er zijn wel duizenden soorten pompoen, maar de meest voorkomende én eetbare pompoenen zetten we graag voor je op een rijtje!

De bekendste pompoen is de flespompoen, ook wel bekend als de butternut. Deze pompoen is te herkennen aan de flesachtige vorm en wordt in tal van gerechten gebruikt. De flespompoen heeft namelijk weinig draden in het vruchtvlees en is hierdoor makkelijker schoon te maken. Met een zachte nootachtige smaak is het heerlijk om te verwerken in een lekker soep recept of in een ovengerecht zoals deze hasselback pompoen caprese. Een andere bekende pompoen is de hokkaido. Een kleine Japanse pompoen met een mooi donkeroranje vruchtvlees. De schil is zacht waardoor je deze pompoen ook mét schil kan eten. De hokkaido wordt vaak gebruikt in pompoensoep of geroosterd in de oven.

Naast de flespompoen en hokkaido is de spaghettipompoen ook een bekendere soort pompoen. Na het koken kan je de pompoen in draadjes trekken en eten. Het wordt vaak gebruikt in koolhydraatarme recepten en is een glutenvrij alternatief voor een spaghetti.

Denk je nu: ik wil wel aan de slag met een van deze pompoenen? Laat je inspireren en ga aan de slag met heerlijke recepten! Denk aan deze pompoen-prei gratin, een smakelijke flammkuchen met pompoen en Manchego of de smeuïge pompoen risotto van Chefke Luc.

Dit bericht kan gesponsorde content bevatten.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Sulfiet
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via