In samenwerking met:
Niveau
Gemiddeld
Tijd
45 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Bieten terrine met geitenkaas

Deze vegetarische terrine is een smaakvolle toevoeging op de kersttafel. De bieten geven in combinatie met de wortelen en geitenkaas een leuk kleureffect op tafel. Doordat er oregano in de geitenkaas verwerkt is, geeft het de geitenkaas een vollere smaak.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept bieten terrine met geitenkaas

Kookmodus
Bereidingstijd
45 min
Wachttijd
40 min
Totale tijd
1u 25min
Kookmodus
1
Snijd de rode biet in plakken van 5 mm dik. Schaaf de bospeen met een schaaf in lange plakken.
2
Roer de geitenkaas los met een spatel en voeg hier de Verstegen Oregano aan toe.
3
Bekleed een bakblik met plasticfolie en verdeel de bieten over de bodem van het bakblik. Verdeel hier vervolgens een laag met geitenkaas overheen van ongeveer 0,5 cm dik, leg hier weer een laag met bieten bovenop en druk dit voorzichtig aan. Herhaal dit totdat de bieten op zijn.
4
Verdeel vervolgens de bospeen over de geitenkaas en druk dit voorzichtig aan. Verdeel hier een laag geitenkaas overheen. Verdeel hier weer een laag met bospeen overheen en herhaal dit tot dat de vorm vol is of de bospeen op is. Zet de terrine in de koelkast voor 45 min.
5
Hak ondertussen de walnoten grof en pluk de dille.
6
Haal de terrine uit de vorm. Garneer de terrine met de gehakte walnoten, dille, kapperappeltjes en pompoenpitten. Snijd plakjes van 2 cm dik van de terrine en serveer deze.

Tip: vervang de bospeen door gerookte zalm als een visvariant op dit gerecht en verwerk dit op dezelfde manier als de bospeen. Lekker met wat stokbrood.

Terrine tijdens de kerst

Terrine komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Het woord ‘terrine’ is afgeleid van het Franse woord ‘terre’, wat ‘aarde’ of ‘klei’ betekent, omdat het gerecht traditioneel in een aardewerken schaal wordt bereid en geserveerd. Terrine werd ontwikkeld als een manier om restjes vlees en andere ingrediënten te gebruiken, en het werd al snel een populair gerecht in de Franse keuken. Tegenwoordig wordt terrine ook buiten Frankrijk veel gegeten en zijn er vele verschillende variaties en interpretaties van het gerecht te vinden.

Er zijn veel verschillende soorten terrines, waaronder vleesterrines, vis- en schaaldierterrines en vegetarische terrines. Vegetarische terrines worden vaak gemaakt van onder andere groenten, noten en kazen.

Terrines kunnen worden geserveerd als voorgerecht, bijgerecht of als hoofdgerecht en zijn populair bij feestelijke gelegenheden en speciale gelegenheden zoals kerst. Ze kunnen worden geserveerd met brood, crackers of toast en worden vaak gegarneerd met kruiden, sauzen of andere smaakvolle accenten. Kerst in Frankrijk is net zoals in Nederland een belangrijke feestdag die uitbundig wordt gevierd. In de aanloop naar Kerstmis worden de straten en huizen versierd met lichtjes, kerstbomen en feestelijke decoraties.

Benieuwd naar nog meer leuke recepten om op de tafel tijdens kerst neer te zetten? Ga dan eens aan de slag met deze sardine en venkel quiche. De vulling is gemaakt met ui en venkel wat perfect combineert met de zoutige smaak van sardines. Sluit het diner af met dit heerlijke dessert van gestoofde peer met ijs en koffiesaus.

bieten terrine
bieten terrine

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Pinda
  • Gluten
  • Sesamzaad
  • Melk
  • Noten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?