Deze vegetarische terrine is een smaakvolle toevoeging op de kersttafel. De bieten geven in combinatie met de wortelen en geitenkaas een leuk kleureffect op tafel. Doordat er oregano in de geitenkaas verwerkt is, geeft het de geitenkaas een vollere smaak.
Tip: vervang de bospeen door gerookte zalm als een visvariant op dit gerecht en verwerk dit op dezelfde manier als de bospeen. Lekker met wat stokbrood.
Terrine komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Het woord ‘terrine’ is afgeleid van het Franse woord ‘terre’, wat ‘aarde’ of ‘klei’ betekent, omdat het gerecht traditioneel in een aardewerken schaal wordt bereid en geserveerd. Terrine werd ontwikkeld als een manier om restjes vlees en andere ingrediënten te gebruiken, en het werd al snel een populair gerecht in de Franse keuken. Tegenwoordig wordt terrine ook buiten Frankrijk veel gegeten en zijn er vele verschillende variaties en interpretaties van het gerecht te vinden.
Er zijn veel verschillende soorten terrines, waaronder vleesterrines, vis- en schaaldierterrines en vegetarische terrines. Vegetarische terrines worden vaak gemaakt van onder andere groenten, noten en kazen.
Terrines kunnen worden geserveerd als voorgerecht, bijgerecht of als hoofdgerecht en zijn populair bij feestelijke gelegenheden en speciale gelegenheden zoals kerst. Ze kunnen worden geserveerd met brood, crackers of toast en worden vaak gegarneerd met kruiden, sauzen of andere smaakvolle accenten. Kerst in Frankrijk is net zoals in Nederland een belangrijke feestdag die uitbundig wordt gevierd. In de aanloop naar Kerstmis worden de straten en huizen versierd met lichtjes, kerstbomen en feestelijke decoraties.
Benieuwd naar nog meer leuke recepten om op de tafel tijdens kerst neer te zetten? Ga dan eens aan de slag met deze sardine en venkel quiche. De vulling is gemaakt met ui en venkel wat perfect combineert met de zoutige smaak van sardines. Sluit het diner af met dit heerlijke dessert van gestoofde peer met ijs en koffiesaus.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment