In samenwerking met:
egg benedict met gerookte zalm
Niveau
Gemiddeld
Tijd
40 min
Bevat vis
Vrij van vlees

Eggs benedict met gerookte zalm

Lekker voor bij de kerstbrunch: eggs benedict met gerookte zalm op casino boterhammen en afgetopt met een klassieke Hollandaise saus. Een heerlijke combinatie waar iedereen van geniet en die niet mag ontbreken tijdens de brunch!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept eggs benedict met gerookte zalm

Kookmodus
Bereidingstijd
40 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
40 min
Kookmodus
1
Smelt de roomboter in een steelpan op laag vuur. Laat iets afkoelen.
2
Splits ½ van de eieren. Het eiwit gebruiken we niet. Halveer de citroen en pers de vrucht uit.
3
Mix het eigeel met de witte wijnazijn in de keukenmachine tot een luchtig mengsel. Schenk er, terwijl de keukenmachine draait, de gesmolten boter in een dun straaltje bij. Blijf mixen tot een dikke, lobbige Hollandaisesaus. Schenk in een kommetje, breng op smaak met 2 el citroensap, peper en zout. Zet in de koelkast.
4
Pel en snijd de knoflook fijn.
5
Verhit een pan met ½ van de olijfolie en bak het casinobrood in 1-2 min. aan beide kanten goudbruin. Verdeel over de borden.
6
Verhit een pan met de overige olijfolie en bak de knoflook en spinazie 3 min. Laat dit uitlekken op een zeef.
7
Breng in een steelpan water aan de kook. Draai het vuur laag zodat het water niet meer borrelt, maar er nog wel belletjes op de bodem zichtbaar zijn.
8
Breek ¼ van het overige ei in een kommetje. Roer met een lepel in de pan tot er een draaikolk ontstaat. Laat het ei voorzichtig uit het kommetje in het midden van de draaikolk glijden. Gaar het ei 3 min., tot het eiwit gestold is. Haal het ei met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal met de overige eieren. Zorg dat het water tegen het kookpunt aan blijft.
9
Verdeel de spinazie en de gerookte zalm over de casino boterhammen. Leg daar de gepocheerde eieren op en schenk er de Hollandaise saus over.

Tip: als je weinig tijd hebt, kun je de eieren ook zacht koken in plaats van pocheren.
Tip: bewaar de overgebleven Hollandaise saus maximaal 3 dagen in een afgesloten bak in de koelkast, serveer dit bij een visgerecht.
Tip: gebruik de rest van het citroensap tegen het bruin kleuren van voorgesneden appel.
Tip: maak van het eiwit dat je niet gebruikt meringue.

Weetjes over eggs benedict

Eggs benedict is een klassiek en verfijnd ontbijtgerecht of lunch recept dat zich kenmerkt door zijn heerlijke combinatie van gepocheerde eieren, warme Hollandaise saus en een smakelijke basis, meestal bestaande uit een Engelse muffin, bacon of ham. Naast deze variant met gerookte zalm en Hollandaise saus is deze variant met krokant gebakken spek en plakjes avocado geserveerd op kaiserbroodjes ook een topper! Ook in dit recept ontbreekt de Hollandaise saus niet. Eggs benedict wordt vaak geserveerd als een luxueuze traktatie voor brunch of speciale gelegenheden, denk aan de paasbrunch of de kerstbrunch, en het heeft een rijke culinaire geschiedenis.

Het ontstaan van eggs benedict is gehuld in mysterie en er zijn verschillende verhalen en theorieën over de oorsprong ervan. Eén populaire theorie is dat het gerecht voor het eerst werd geserveerd in de late 19e eeuw in een restaurant in New York City. Volgens deze versie van het verhaal, bestelde een vaste klant genaamd Lemuel Benedict op een dag een speciale combinatie van ingrediënten als herstelmaaltijd na een wilde nacht. De chef-kok van het restaurant, Charles Ranhofer, was onder de indruk en besloot het gerecht op het menu te zetten, maar noemde het ’eggs benedict’ in eerbetoon aan de klant. Fan van gerechten met ei voor het ontbijt of de brunch? Je vindt ze allemaal op Eatertainment!

De lekkerste lunchrecepten

Ben je op zoek naar een heerlijk gerecht voor tijdens de lunch op werk? Kies voor een heerlijk belegde sandwich, luchtige pannenkoeken of bijvoorbeeld voor een flammkuchen! Je kunt de gerechten helemaal naar wens maken met de verschillende ingrediënten en toppings.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Sulfiet
  • Vis
  • Ei
  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via