In samenwerking met:
Geroosterde spitskool met speklappen
Niveau
Gemiddeld
Tijd
35 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Geroosterde spitskool met speklappen

Een lekkere Hollandse maaltijd: geroosterde spitskool met speklappen. De lichtzoete smaak van de spitskool is enorm lekker in combinatie met de speklappen en bospeen. Serveer het met aardappelpuree en je hebt een heerlijk gerecht om lekker van te genieten!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten

Recept geroosterde spitskool met speklappen

Kookmodus
Bereidingstijd
35 min
Wachttijd
15 min
Totale tijd
50 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de spitskool in kwarten en snijd de bospeen in schuine plakken van 2 cm dik. Meng de ras el hanout met 4/5 van de olijfolie en peper en zout. Bestrijk de spitskoolparten rondom met wat kruidenolie. Meng de overige kruidenolie door de bospeen. Spreid de bospeen uit over een met bakpapier beklede bakplaat en leg de spitskoolparten ertussen. Rooster 25 min. in de oven.
2
Verwarm ondertussen de gestoomde aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking.
3
Verhit de overige olijfolie in een pan en bak de speklappen in 8 min. krokant. Breng op smaak met peper en zout.
4
Verdeel de aardappelpuree, geroosterde spitskool, bospeen en speklappen over de borden.

Het seizoen van de spitskool

Spitskool is over het algemeen verkrijgbaar van juni tot en met november, afhankelijk van het klimaat en de regio. Dit is het hoofdseizoen waarin spitskool in Nederland en veel andere Europese landen wordt geteeld en geoogst. Het is belangrijk op te merken dat de precieze timing van het seizoen kan variëren, en het kan nuttig zijn om lokale markten, supermarkten of boerenmarkten te raadplegen voor nauwkeurige informatie over de beschikbaarheid van spitskool in jouw specifieke regio. Het is altijd een goed idee om seizoensgroenten te kopen, omdat ze vaak verser en smaakvoller zijn wanneer ze in het juiste seizoen worden geoogst.

Hoe groeit spitskool?

Spitskool groeit als een compacte kool met puntige kop en groene bladeren. Gezaaid in het voorjaar, vereist het volle zon en goed doorlatende, vochtige grond. De planten groeien snel en vormen strakke kroppen, klaar voor oogst binnen 60-90 dagen. Regelmatige bewatering en onkruidbeheer zijn essentieel. Naarmate de kool zich ontwikkelt, moeten de buitenste bladeren naar binnen worden gevouwen om de krop te beschermen tegen zonlicht. Oogst vindt plaats wanneer de kool stevig aanvoelt, meestal in het late voorjaar tot de vroege herfst, afhankelijk van het geplante tijdstip en het lokale klimaat.

Meer recepten met spitskool

Spitskool kan je op allerlei soorten bereiden. Rooster het zoals de in dit recept, kies ervoor om de spitskool te grillen en te serveren met bulgur of maak spitskoolstamp met gekarameliseerde ananas. Een heerlijke combinatie!

Zoete aardappel als nieuwe favoriet

Ben je op zoek naar nieuwe smaken? Probeer dan eens een van de recepten met zoete aardappel! Dit ingrediënt zit vol met gezonde stoffen en maakt jou recept helemaal af!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Sesamzaad
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via