Huisgemaakte Satesaus
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees
Vegan

Huisgemaakte satésaus

Satésaus, wij houden ervan! Vooral wanneer je deze zelf maakt. Moeilijk? Nee hoor, en ook met de ingrediënten valt genoeg te variëren. Al moet je natuurlijk wel van pinda’s houden. Je maakt deze satésaus ook gemakkelijk glutenvrij. De ketjap kan namelijk in sommige gevallen namelijk gluten bevatten, dus wissel deze om voor de glutenvrije variant!

Scroll naar beneden voor de online workshop van dit recept door onze Eatertainer Alex.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

1 stuk
Ingrediënten
Keukenbenodigdheden

Recept huisgemaakte satésaus

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
30 min
Totale tijd
1u 0min
Kookmodus
1
Maak een bouillon door het water, kokosmelk, tamarinde, ketjap, gula djawa of suiker en djeruk purut op het vuur te zetten. Breng aan de kook en zet dan het vuur uit en laat dan +/- 30 min. trekken.
2
Maak de knoflook, gember en sjalotten schoon. Snijd de sjalotten in grove stukken.
3
Zet een koekenpan op het vuur. Als de pan heet is voeg je de komijn en het korianderzaad toe. Bak ca. 10 seconden aan in de hete pan. Voeg de olie toe. Voeg hierna de knoflook, sjalotten en gember toe en verhit deze tot de sjalot glazig is.
4
Draai ondertussen de pinda’s fijn in een keukenmachine en zet weg als ze klaar zijn.
5
Draai nu de sjalotten, gember en knoflook tot een gladde puree in een keukenmachine met een beetje kokosbouillon. Voeg de puree bij het bouillon. Voeg de pindakaas toe en roer op laag vuur met een garde glad.
6
Voeg de pinda’s toe en laat de saus nog even al roerend indikken op laag vuur. De pinda’s maken de saus iets dikker. Je kan eventueel naar eigen smaak nog extra sambal en/of ketjap toevoegen.

Wat is het verschil tussen een pindasaus en satesaus?

In Nederland bestellen we pindasaus en satésaus allemaal door elkaar en velen van ons denken misschien dat het hetzelfde is. Toch is dit van oudsher niet het geval. Pindasaus is inderdaad de saus die gemaakt wordt van pinda’s zoals wij verwachten. Met satésaus worden daarentegen alle sauzen bedoeld voor bij de saté. Dit kan naast pindasaus bijvoorbeeld ook een saus zijn op basis van ketjap.

Waar komt satesaus vandaan?

Satésaus (of pindasaus) zoals wij het in Nederland allemaal kennen, is vanuit de voormalige Nederlandse kolonie in Indonesië naar Nederland gebracht.

Hoe lang kun je zelfgemaakte satesaus bewaren?

Wanneer je zelf satésaus maakt, is het belangrijk om te weten hoe lang satésaus houdbaar is. Zelfgemaakte satésaus moet je bewaren in een goed afgesloten pot of een bakje. De saus blijft ongeveer 5 dagen vers.

Sommige producten kun je zo kopen in de supermarkt, maar zijn nóg lekkerder als je ze zelf maakt. Zo ook onze huisgemaakte sambal!

Glutenvrije satésaus

Dit recept is makkelijk glutenvrij te maken door de normale ketjap te vervangen door de glutenvrije variant.

Online workshop

Streetfood specialist Alex leerde je in een online workshop een heerlijke huisgemaakte satésaus maken. Check de workshop via de video.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Pinda
  • Gluten
  • Soja
  • Noten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?