In samenwerking met:
Karamelsaus
Niveau
Gemiddeld
Tijd
10 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Karamel maken

Wie houdt er nu niet van karamel? Zelfgemaakt is karamel nóg lekkerder. Het past eigenlijk bij alles, zoals bij poffertjes met hazelnoten.

Dit recept of andere Allerhande recepten proberen? Kom wekelijks de lekkerste gerechten proeven in de Albert Heijn Kookstudio’s! Bekijk hier de opkomende proeverijen en kom gezellig langs.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

6 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept karamel maken

Kookmodus
Bereidingstijd
10 min
Wachttijd
1u 0min
Totale tijd
1u 10min
Kookmodus
1
Verdeel de basterdsuiker in 1 laag in een steelpan met dikke bodem. Breng met het water op laag vuur aan de kook en laat ca. 6 min. karamelliseren tot een diepe, goudbruine kleur.
2
Haal de pan van het vuur en roer er met een vuurvaste lepel eerst de boter door. Kijk uit voor hete spetters. Voeg vervolgens voorzichtig de slagroom en het zout toe en roer met een houten lepel tot een gladde karamel.
3
Laat 1 uur afkoelen op kamertemperatuur en schenk dan in een schone glazen pot.

Combinatietip: lekker met ijs, over fruit, op taarten en cakes. Het allerlekkerst is het met poffertjes, gecombineerd met fijngehakte hazelnoten!

Bewaartip: je kunt de karamel in een afgesloten pot in de koelkast ca. 2 weken bewaren.

Bereidingstip: hoe donkerder de karamel, hoe beter de smaak, maar laat het niet verbranden! Roer niet met een lepel, maar schud de pan soms voorzichtig heen en weer om de suiker egaal te laten karamelliseren. Kijk uit voor hete spetters.

Variatietip: voeg een ½ tl zeezoutvlokken extra toe voor gezouten karamel.

Wat kan je allemaal met karamel?

Karamel is een verrukkelijke smaakmaker die veel mogelijkheden biedt in de culinaire wereld. Deze heerlijke zoete substantie, gemaakt door suiker te verwarmen tot het karamelliseert, heeft een rijke, gouden kleur en een diepe, nootachtige smaak. Hier zijn enkele fantastische manieren waarop je karamel kunt gebruiken:

  • Karamelappels: een klassieker tijdens de herfst! Appels worden in gesmolten karamel gedoopt en vervolgens met verschillende toppings bedekt, zoals noten, chocolade of kokosnoot.
  • Karamel in koffie: karamel kan ook worden gebruikt om een heerlijke koffiedrank te maken. Voeg een scheutje karamelsiroop toe aan je koffie en garneer met slagroom voor een decadente traktatie.
  • Karamelsaus: een van de meest populaire toepassingen van karamel is als saus. Het wordt vaak geserveerd over ijs, pannenkoeken, wafels of gebak. De zoete, plakkerige textuur voegt een onweerstaanbare smaak toe aan eenvoudige desserts.
  • Karamel in ijs: ook in ijs is karamel een extra smaakdimensie. Wat dacht je snickers ijs met gezouten karamel of dame blanche met karamel en speculaas?
  • Karamel zeezout bonbons: karamel wordt vaak gebruikt als vulling voor chocoladebonbons. De romige karamel is ontzettend lekker in combinatie met de bitterzoete chocolade.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via