Bechamelsaus
Niveau
Beginner
Tijd
10 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Bechamelsaus

Deze romige klassieke saus is het allerlekkerste wanneer je hem helemaal zelf maakt! Met maar een handjevol ingrediënten zet je al gemakkelijk zelf een bechamelsaus op tafel. Lekker om bijvoorbeeld over vis, vlees of groenten te schenken of door een lasagne te mengen.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept bechamelsaus

Kookmodus
Bereidingstijd
10 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
10 min
Kookmodus
1
Smelt de boter in een steelpan op laag vuur en voeg de bloem toe. Mix met een garde tot een roux en laat 1 min. bakken. Giet de melk in drie delen erbij en blijf ondertussen roeren met de garde tot de saus begint in te dikken.
2
Liever een dikke saus? Blijf roeren tot de gewenste dikte. Saus liever dunner? Voeg dan extra melk toe. Breng de saus op smaak met de nootmuskaat en een snufje peper en zout.

Wat is bechamelsaus?

Bechamelsaus is een klassieke witte saus gemaakt van boter, bloem en melk, vaak gekruid met peper, zout en nootmuskaat. Het wordt gebruikt als basis voor veel Franse én Italiaanse gerechten, denk aan romige pasta recepten zoals macaroni met kaas of een smeuïg lasagne recept, maar ook in de Griekse klassieker moussaka vind je bechamelsaus terug. Verder kan het ook dienen als basis voor andere diverse sauzen.

Hoewel de saus meestal op smaak wordt gebracht met peper, zout en nootmuskaat, vinden ze het in Frankrijk ook lekker om de saus op smaak te brengen met laurier en fijngesneden ui. En hoewel je bij bechamelsaus waarschijnlijk denkt aan een overload aan kaas, is niets minder waar: er zit helemaal geen kaas in bechamelsaus! Er bestaat echter wel een bechamelsaus met kaas, maar dit heeft de naam Mornay-saus.

Handige tips voor een goede bechamelsaus

Ben je bang om de bechamelsaus te verprutsen? Met deze tips gaat het (bijna) altijd goed! Het is namelijk wel belangrijk om goed op te letten bij het maken van bechamelsaus. Concentratie is dan ook belangrijk, want er zijn genoeg valkuilen. Met deze tips gaat het je zeker lukken:

  1. De truc voor een goede bechamelsaus zit hem vooral in het roeren van de saus. Blijf dus altijd goed roeren met een garde en voeg steeds het volgende deel melk pas toe als het mengsel glad is geroerd.
  2. Sjoemel niet teveel met de hoeveelheden en volg altijd het recept. Iets meer of minder melk kan bijvoorbeeld wel wanneer je de saus iets dikker of juist dunner wilt hebben, maar wanneer je teveel afwijkt van het recept, gaat de bechamelsaus niet lukken.
  3. Te hoog vuur zorgt ervoor dat er stukjes roux aanbakken op de bodem van de pan. Zet het vuur dus altijd laag, zeker wanneer je melk toevoegt!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via