In samenwerking met:
paddenstoelen risotto parmezaanschuim
Niveau
Gemiddeld
Tijd
35 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Paddenstoelenrisotto met schuim van Parmezaan

Altijd een goed idee: risotto. Ook voor het kerstdiner! Dit recept maken we extra luxe door verschillende paddenstoelen te gebruiken én een schuim te maken van Parmezaanse kaas. Romig van structuur, vol van smaak. Meer heb je niet nodig!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept paddenstoelenrisotto met schuim van parmezaan

Kookmodus
Bereidingstijd
35 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
35 min
Kookmodus
1
Pel en snijd de knoflook en ui fijn. Scheur de oesterzwammen in grove stukken en snijd de bladselderij grof.
2
Meng de bouillontabletten met 800 ml warm water. Rasp ¼ van de Parmezaanse kaas grof en snijd de rest in stukken.
3
Verhit een kookpan met ¾ van de olijfolie en bak de ui en knoflook glazig. Voeg ½ van de oesterzwammen en cantharellen toe en bak 5 min.
4
Voeg de risottorijst toe en roer 2 min. door. Blus de risotto af met 1/3 van de bouillon en roer door. Laat de risotto 25 min. zachtjes koken en voeg in delen de overige bouillon toe. Roer de crème fraîche en de geraspte Parmezaanse kaas erdoor en breng op smaak met peper en zout.
5
Breng ondertussen een pan met het overige water, de stukken Parmezaanse kaas, witte wijnazijn en roomboter aan de kook. Mix met de staafmixer tot een saus, breng op smaak met peper en zout. Laat afkoelen tot lauwwarm, houd de pan een klein beetje schuin en schuim de saus op met een staafmixer.
6
Verhit een pan met de overige olijfolie en bak de rest van de oesterzwammen en cantharellen goudbruin.
7
Verdeel de risotto en gebakken paddenstoelen over de borden. Verdeel het Parmezaanse kaasschuim erover en garneer met de bladselderij.

Tip: houd je Parmezaanschuim over? Bewaar dit dan maximaal 3 dagen in een afgesloten bak in de koelkast. Verwarm met een klein laagje water in de pan.

Aan de slag met paddenstoelen

Paddenstoelen zijn een veelzijdige en smaakvolle toevoeging aan tal van gerechten. Ze komen in verschillende vormen, kleuren en smaken en zijn een uitstekende bron van vitamines, mineralen en vezels. Maar welke paddenstoelen kan je eten, en hoe gebruik je ze in de keuken? Wij zetten de eetbare paddenstoelen die je gemakkelijk kan kopen in de supermarkt op een rijtje:

 

  1. Champignon: de champignon is de meest bekende paddenstoel en komt in witte, bruine en zelfs biologische varianten. Ze hebben een milde smaak en zijn ideaal voor soepen, salades en stoofschotels.
  2. Oesterzwam: de oesterzwam heeft een delicate smaak en een vlezige structuur. Deze paddenstoel is perfect voor roerbakgerechten en risotto’s of als vervanger van vlees in vegetarische gerechten. Maak er bijvoorbeeld pulled oesterzwam van en serveer het in een burrito.
  3. Shiitake: oorspronkelijk uit Azië, heeft de shiitake een krachtige, umami-smaak. Het is een geweldige toevoeging aan soepen, sauzen en roerbakgerechten. Onze tip: wonton met paddenstoelen en chili olie, waaronder shiitake!
  4. Eekhoorntjesbrood: deze paddenstoel, ook wel bekend als porcini, heeft een nootachtige en aardse smaak. Eekhoorntjesbrood is heerlijk in risotto’s, pasta’s en soepen, zoals deze paddenstoelenrisotto met pastinaak.
  5. Parasolzwam: de parasolzwam heeft een milde, nootachtige smaak en kan worden gebakken of gegrild. Het is ideaal als vleesvervanger of in een salade.

 

Andere eetbare paddenstoelen zijn bijvoorbeeld cantharellen, gouden paddenstoelen met een fruitige geur en peperige smaak, maar ook portobello, een grote champignon met een aardse smaak die vaak wordt gebruikt om bijvoorbeeld gevulde portobello te maken.

Dit bericht kan gesponsorde content bevatten.

 

  

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Mosterd
  • Selderij
  • Sulfiet
  • Ei
  • Gluten
  • Soja
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?