Pompoen Prei Gratin1
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Pompoen-prei gratin

De herfst vraagt om pompoenrecepten! Laat deze pompoen-prei gratin het antwoord zijn op deze vraag. De basis van de gratin is een romige preisaus, gevuld met plakjes pompoen en wordt afgetopt met Gruyère, pompoenpitten en salie. Dit wil je maken!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Pompoen-prei gratin

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
35 min
Totale tijd
55 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte). Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd in dunne plakken. Snijd de prei in halve ringen en was goed. Pel de knoflook en snijd fijn.
2
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de prei 5 min. op middelhoog vuur tot het iets slinkt. Voeg de knoflook toe en bak kort mee. Breng op smaak met de nootmuskaat en wat peper en zout. Voeg de kookroom en Dijon mosterd toe en roer goed.
3
Verdeel ½ van de prei-roomsaus over de bodem van een ovenschaal. Verdeel de pompoen plakken eroverheen, gevolgd door de overige prei-roomsaus. Rasp de Gruyère kaas en verdeel samen met de pompoenpitten en salie over de prei-roomsaus.
4
Bak 30 min. in het midden van de oven goudbruin en de saus bubbelt. Laat 5 min. rusten voor het serveren.

De lekkerste ovenschotels voor de herfst

Wanneer de zomer plaats maakt voor de herfst, knijpen wij in onze handjes: het is tijd voor comfort food! En laat een ovenschotel nu hét perfecte antwoord zijn voor je lijf wanneer het schreeuwt om een hartverwarmend bordje comfort food. Met een ovenschotel kan je namelijk alle kanten op. Of je nu kiest voor een ovengerecht met vlees, vis of groenten, het aftopt met een sterke blauwe kaas of Parmezaanse kaas, tal van ingrediënten mengt of het liever bij een makkelijk recept met 5 producten houdt, een ovenschotel is altijd een goed idee.

In de herfst gaan we graag aan de slag met seizoensgroenten. Dit is dé periode van groenten als pompoen, paddenstoelen, pastinaak, prei, rode kool en knolselderij. Een goede reden om bijvoorbeeld aan de slag te gaan met de pompoen-prei gratin! Deze gratin heeft een heerlijke, smeuïge laag van Gruyère kaas en een romige binnenkant van de prei-roomsaus gevuld met pompoenplakjes. In één woord te omschrijven: verrukkelijk! Deze ovenschotel met spruitjes en spek is nog een ander perfect voorbeeld van een typische ovenschotel voor een druilerige herfstdag. Binnen een half uurtje staat dit gerecht al op tafel, perfect voor een drukke doordeweekse dag!

Liever een vegetarisch recept? Maak eens deze Shepherd’s Pie. Dankzij de toevoeging van pastinaak en cranberries krijgt het peulgehakt een zoete en friszure smaak, wat goed samengaat met de romige aardappelpuree. Ook een aanrader: pesto ovenschotel met knolselderij. De knolselderij is een goede basis voor de ovenschotel, waardoor hij goed vult en je geen enkel moment het stukje vlees of vis mist. Meer inspiratie? Check hier al onze ovenschotel recepten!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Pinda
  • Mosterd
  • Sesamzaad
  • Gluten
  • Melk
  • Noten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?