In samenwerking met:
Stamppot Met Prei En Oude Kaas 02
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Bevat vlees
Bevat kip
Vrij van vis

Stamppot met prei en oude kaas

Deze stamppot is niet alleen heerlijk in de winter, maar ook voor op zomerse dagen! Een makkelijke stamppot met prei en pittige kip die binnen 20 minuten op tafel staat. Dankzij de gebakken kaas krijgt het gerecht een lekker krokantje.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept stamppot met prei en oude kaas

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
20 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de aardappelen, snijd in blokken van 2 cm en spoel af. Snijd de preien in ringen van 1 cm en maak schoon. Zet de aardappelen en prei in een pan net onder water en breng aan de kook en kook in 15 min. gaar.
2
Snijd ondertussen de kipdijfilet in 3 stukken en marineer deze 5 min. met de sambal.
3
Verdeel de kaas over een met bakpapier beklede bakplaat en plaats deze 8 min. in de oven tot de kaas goudbruin en krokant is. Haal uit de oven en laat afkoelen.
4
Verhit ondertussen een pan met zonnebloemolie en bak de kipdijfilet in 8 min. goudbruin en gaar.
5
Giet de aardappelen en prei af en stamp met de pureestamper tot puree. Meng hier vervolgens de grove mosterd doorheen. Serveer de stamppot met de pittige kipdijfilet en krokante oude kaas.

Tip: Heb je kip over? Serveer het in een salade.

Een traditioneel gerecht: de stamppot

Stamppot is een typisch Hollandse maaltijd die al eeuwenlang wordt gegeten. Het is een gerecht dat bestaat uit gestampte aardappelen en groenten, vaak geserveerd met een stukje vlees. Het gerecht is ontstaan als een eenvoudige maaltijd die snel en gemakkelijk te bereiden was. Het werd vooral gegeten door boeren en arbeiders die hard moesten werken en behoefte hadden aan veel energie. Dat krijg je zeker van een goedgevulde stamppot vol groenten.

Vandaag de dag is stamppot nog steeds populair en wordt het op veel verschillende manieren bereid. Zo wordt er steeds vaker gekozen voor een vegetarische variant van stamppot. Er zijn talloze groenten die perfect zijn voor stamppot, zoals spinazie, boerenkool, prei en wortelen. Door deze groenten te combineren met gestampte aardappelen ontstaat er een smakelijke en voedzame maaltijd. Je vervangt voor een vegetarische stamppot gemakkelijk het vlees voor een vegetarisch of vegan alternatief. Denk aan vegetarische gehaktballen of plantaardige schnitzels. Denk bijvoorbeeld aan deze spitskoolstamp met gekarameliseerde ananas. De combinatie klinkt misschien gek, maar het is verrukkelijk. Of vervang de aardappelen voor bieten en maak er een bietenstamppot van! Lekker in combinatie met geitenkaas en rucola.

Nog meer stamppotten om van te smullen

Probeer naast deze verrukkelijke stamppot met prei van DekaMarkt ook eens deze knolselderij-prei stamppot. We geven een draai aan deze Hollandse maaltijd door za’atar kruiden toe te voegen. Serveer met pangasiusfilet en geniet van een verrassende twist. Ook lekker om te proberen: zuurkoolstamppot met krokante pancetta. Het zuurtje van deze zuurkoolstamppot past goed bij de krokante en zoute pancetta, zachte romige geitenkaas en de krokante hazelnoten. Een fantastische combinatie van smaken!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Mosterd
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via