Prei en aardappelen verwerkt in een stamppot, hoe Hollands wil je het hebben? We geven er een draai aan uit het Midden-Oosten met de za’atar kruiden die we toevoegen aan dit gerecht. Dit is een kruidenmix die deze oer-Hollandse stamppot een verrassende twist geeft. Op zoek naar een stamppot met een knipoog? Probeer deze!
Stamppot is een traditioneel Nederlands gerecht dat bestaat uit gestampte aardappelen, groenten en soms vlees. Het gerecht is ontstaan in de zestiende eeuw, toen aardappelen vanuit Zuid-Amerika naar Europa werden gebracht. In eerste instantie werden de aardappelen gezien als voer voor het vee, maar al snel ontdekte men dat ze ook geschikt waren voor menselijke consumptie.
De stamppot zoals we die nu kennen is in de negentiende eeuw ontstaan. Het was een eenvoudig gerecht dat goedkoop was om te maken en toch voedzaam en vullend was. De groenten die gebruikt werden waren vaak seizoensgebonden, zoals boerenkool, spruitjes en wortelen. In sommige delen van Nederland werden ook peulvruchten zoals bruine bonen toegevoegd.
Stamppot is nog steeds populair in Nederland, vooral tijdens de wintermaanden. Het gerecht wordt vaak geserveerd met rookworst, gehaktballen of spekjes. Het is een comfort food dat mensen samenbrengt en herinneringen oproept aan vroegere tijden. Veel mensen hebben hun eigen favoriete recept voor stamppot en er zijn talloze variaties mogelijk.
Wij Nederlanders houden over het algemeen ontzettend van een heerlijke stamppot boerenkool, stamppot zuurkool of stamppot andijvie. Maar wist je dat stamppot vandaag de dag helemaal niet meer alleen in de wintermaanden gegeten wordt? Met stamppot kun je zoveel variëren, dat je het ook prima in combinatie met zomergroenten kunt eten. Kies bijvoorbeeld eens voor deze stamppot van makreel, snijbonen en rucola. Binnen 20 minuten staat de stamppot al op tafel. Lekker fris door de rucola en romig door de crème fraîche. Een echte aanrader!
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment