Knolselderij Prei Stamppot Met Pangasiusfilet
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Bevat vis
Vrij van vlees

Knolselderij-prei stamppot met pangasiusfilet

Prei en aardappelen verwerkt in een stamppot, hoe Hollands wil je het hebben? We geven er een draai aan uit het Midden-Oosten met de za’atar kruiden die we toevoegen aan dit gerecht. Dit is een kruidenmix die deze oer-Hollandse stamppot een verrassende twist geeft. Op zoek naar een stamppot met een knipoog? Probeer deze!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept knolselderij-prei stamppot met pangasiusfilet

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
30 min
Kookmodus
1
Schil de aardappelen en knolselderij en snijd in grove stukken. Zet in een pan net onder water met een snufje zout. Kook de aardappelen en knolselderij in 20 min. gaar.
2
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de prei in halve ringen van 1 cm breed. Spoel de prei grondig. Meng de gesneden prei met de helft van de olijfolie en 1/3 van de za’atar. Rooster de prei 20 min. in de oven.
3
Snijd ondertussen de pangasiusfilet in grove stukken en meng met de bloem en de rest van de za’atar. Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de vis in ongeveer 6 min. gaar, draai halverwege om.
4
Giet de aardappelen en knolselderij af, voeg de melk toe en stamp met een pureestamper tot een stamppot. Meng de prei door de stamppot. Breng eventueel verder op smaak met peper en zout. Serveer de stamppot met de pangasiusfilet.

Stamppot, een typisch Nederlands gerecht

Stamppot is een traditioneel Nederlands gerecht dat bestaat uit gestampte aardappelen, groenten en soms vlees. Het gerecht is ontstaan in de zestiende eeuw, toen aardappelen vanuit Zuid-Amerika naar Europa werden gebracht. In eerste instantie werden de aardappelen gezien als voer voor het vee, maar al snel ontdekte men dat ze ook geschikt waren voor menselijke consumptie.

De stamppot zoals we die nu kennen is in de negentiende eeuw ontstaan. Het was een eenvoudig gerecht dat goedkoop was om te maken en toch voedzaam en vullend was. De groenten die gebruikt werden waren vaak seizoensgebonden, zoals boerenkool, spruitjes en wortelen. In sommige delen van Nederland werden ook peulvruchten zoals bruine bonen toegevoegd.

Stamppot is nog steeds populair in Nederland, vooral tijdens de wintermaanden. Het gerecht wordt vaak geserveerd met rookworst, gehaktballen of spekjes. Het is een comfort food dat mensen samenbrengt en herinneringen oproept aan vroegere tijden. Veel mensen hebben hun eigen favoriete recept voor stamppot en er zijn talloze variaties mogelijk.

Meer overheerlijke stamppotten

Wij Nederlanders houden over het algemeen ontzettend van een heerlijke stamppot boerenkool, stamppot zuurkool of stamppot andijvie. Maar wist je dat stamppot vandaag de dag helemaal niet meer alleen in de wintermaanden gegeten wordt? Met stamppot kun je zoveel variëren, dat je het ook prima in combinatie met zomergroenten kunt eten. Kies bijvoorbeeld eens voor deze stamppot van makreel, snijbonen en rucola. Binnen 20 minuten staat de stamppot al op tafel. Lekker fris door de rucola en romig door de crème fraîche. Een echte aanrader!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Gluten
  • Sesamzaad
  • Vis
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via