Ajam Smoor
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Bevat vlees
Bevat kip
Bevat vis

Ajam smoor

Het meest bekende gerecht uit Indonesië is Ayam Semur, oftewel Ajam smoor. Smoren en semur betekent letterlijk stoven. Logisch ook dat dit traditionele gerecht met gestoofde kip wordt gemaakt! De kip wordt gestoofd in ketjapsaus en salamblad, een blad dat in uiterlijk lijkt op laurier, maar een citrusachtige smaak heeft. Haal alle ingrediënten in huis en laat het lekker stoven!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept ajam smoor

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
45 min
Totale tijd
1u 5min
Kookmodus
1
Pel de sjalotten en knoflook en snijd in grove stukken. Snijd de tomaat in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Maal de sjalotten, knoflook, tomaat, nootmuskaat, laospoeder, sambal en basterdsuiker in een hakmolen of met een staafmixer tot een gladde pasta.
2
Verhit de zonnebloemolie in een grote braadpan op middelhoog vuur. Bak de kruidenpasta 2 min. aan. Voeg de kippenbouillon toe. Pers het sap uit de limoen en voeg toe.
3
Voeg de ketjap, gembersiroop, salamblad en drumsticks toe. Kneus de sereh door het te pletten onder een groot mes of met een steelpan. Voeg de gekneusde sereh toe aan het geheel en breng langzaam aan de kook.
4
Laat de kip in ongeveer 45 min. gaar worden. Stoof het de eerste 30 min. met deksel op de pan, verwijder de laatste 15 min. de deksel om de saus wat te laten indikken. Roer regelmatig door.
5
Verwijder voor serveren de sereh en salamblad.

Tip: serveer ajam smoor met witte rijst, boontjes en atjar (ketimoen of tjampoer).

Tip: salam is verkrijgbaar bij Aziatische toko’s.

Smoorverliefd op ajam smoor

Wanneer je aan de slag gaat met ajam smoor en je de eerste hap neemt, weet je het zeker: je bent smoorverliefd op ajam smoor! Het is een simpel gerecht om te maken, ondanks de hoeveelheid ingrediënten die je nodig hebt. Het merendeel van de ingrediënten is namelijk nodig voor een verrukkelijke, gladde pasta (de boemboe) en de overige ingrediënten voeg je allemaal toe aan een grote braadpan. Hierna stoof je het gerecht, waardoor alle geuren zich verspreiden door de keuken. Heerlijk!

Nog meer heerlijke Indonesische recepten

Naast het traditionele gerecht Ajam smoor heeft de Indonesische keuken nog meer verrukkelijke recepten die je wilt proberen. Wat dacht je van Indonesische rendang? In dit recept bereiden we de rendang in een slowcooker. Zo maak je het gerecht ook gemakkelijk doordeweeks en heb je in de avond smeuïg stoofvlees vol met kruiden. Geen slowcooker in huis? Maak dan deze Indonesische rendang in een braadpan. Het geheel stoof je dan 3 tot 4 uur op laag vuur.

Een ander typisch Indonesisch recept dat je binnenkort wilt proberen is gado gado, een gerecht vol groenten met een lekkere pindasaus. In dit recept maken we een gado gado bowl met taugé, komkommer en zelfgemaakte pindasaus. Serveer met wat cassave en groenten als sperziebonen en je hebt een makkelijk en snel gerecht voor de doordeweekse avond. Of verwerk gado gado in een broodje. Een leuke variatie op de bekende gado gado en heerlijk voor zowel de lunch als het diner. Andere recepten die niet mogen missen in dit rijtje zijn nasi goreng, romige sajoer boontjes en natuurlijk soto ajam.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Schaaldieren
  • Gluten
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via