Het meest bekende gerecht uit Indonesië is Ayam Semur, oftewel Ajam smoor. Smoren en semur betekent letterlijk stoven. Logisch ook dat dit traditionele gerecht met gestoofde kip wordt gemaakt! De kip wordt gestoofd in ketjapsaus en salamblad, een blad dat in uiterlijk lijkt op laurier, maar een citrusachtige smaak heeft. Haal alle ingrediënten in huis en laat het lekker stoven!
Tip: serveer ajam smoor met witte rijst, boontjes en atjar (ketimoen of tjampoer).
Tip: salam is verkrijgbaar bij Aziatische toko’s.
Wanneer je aan de slag gaat met ajam smoor en je de eerste hap neemt, weet je het zeker: je bent smoorverliefd op ajam smoor! Het is een simpel gerecht om te maken, ondanks de hoeveelheid ingrediënten die je nodig hebt. Het merendeel van de ingrediënten is namelijk nodig voor een verrukkelijke, gladde pasta (de boemboe) en de overige ingrediënten voeg je allemaal toe aan een grote braadpan. Hierna stoof je het gerecht, waardoor alle geuren zich verspreiden door de keuken. Heerlijk!
Naast het traditionele gerecht Ajam smoor heeft de Indonesische keuken nog meer verrukkelijke recepten die je wilt proberen. Wat dacht je van Indonesische rendang? In dit recept bereiden we de rendang in een slowcooker. Zo maak je het gerecht ook gemakkelijk doordeweeks en heb je in de avond smeuïg stoofvlees vol met kruiden. Geen slowcooker in huis? Maak dan deze Indonesische rendang in een braadpan. Het geheel stoof je dan 3 tot 4 uur op laag vuur.
Een ander typisch Indonesisch recept dat je binnenkort wilt proberen is gado gado, een gerecht vol groenten met een lekkere pindasaus. In dit recept maken we een gado gado bowl met taugé, komkommer en zelfgemaakte pindasaus. Serveer met wat cassave en groenten als sperziebonen en je hebt een makkelijk en snel gerecht voor de doordeweekse avond. Of verwerk gado gado in een broodje. Een leuke variatie op de bekende gado gado en heerlijk voor zowel de lunch als het diner. Andere recepten die niet mogen missen in dit rijtje zijn nasi goreng, romige sajoer boontjes en natuurlijk soto ajam.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment