In samenwerking met:
Gepofte Knoflook Witlof Tarte Tatin 2
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Gepofte knoflook witlof tarte tatin

Wil je eens iets heel anders serveren dan de standaard avondmaaltijden? Maak deze gepofte knoflook witlof tarte tatin! Een gerecht vol van smaak én relatief makkelijk te maken. Serveer er een lekkere salade bij en de maaltijd is compleet!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept gepofte knoflook witlof tarte tatin

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
30 min
Totale tijd
50 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de bol knoflook doormidden, besprenkel met 1/3 van de olijfolie en pak in met aluminiumfolie. Plaats in de oven en pof de knoflook 40 min.
2
Ris ondertussen de blaadjes van de takjes tijm. Snijd het bruin van de onderkant van de witlof en halveer. Pel en halveer de sjalotten.
3
Verhit een pan met de overige olijfolie en bak de witlof, sjalotten en tijm 3 min. Breng op smaak met peper en zout. Verhit een pan met de suiker en het water. Karamelliseer tot de suiker lichtbruin begint te kleuren.
4
Verdeel de witlof en sjalotten over de taartvorm met de snijkant naar beneden. Giet de karamel erover. Leg het bladerdeeg erop en druk aan. Snijd het overige deeg weg.
5
Plaats de tarte tatin 25 min. bij de knoflook in de oven. Haal de tarte tatin en knoflook uit de oven, laat 5 min. afkoelen en draai om op een bord.
6
Haal de knoflook uit de schil en prak fijn. Meng dit door de crème fraîche. Serveer de tarte tatin met de gepofte knoflook crème fraîche.

Tip: verdeel nog wat extra tijm over de tarte tatin als garnering.
Tip: serveer de tarte tatin met een salade.

Variëren met tarte tatin

Tarte tatin, oorspronkelijk gemaakt met gekarameliseerde appels, biedt talloze mogelijkheden voor creatieve vullingen. Een populaire variant is de peer tarte tatin, waarin sappige peren de hoofdrol spelen. Deze snelle tarte tatin met peer en kaneel is een heerlijke variant voor in de herfst. Je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig en wanneer de tarte tatin in de oven staat vult het hele huis zich met de heerlijke geur. Lekker om warm te eten!

Voor een hartige benadering kan je tomaten gebruiken, al dan niet in combinatie met uien, voor een smaakvolle tarte tatin met tomaten en ui. Ook deze tarte tatin met rode ui en bosbessen is ontzettend lekker van smaak. Steenvruchten zoals perziken of nectarines voegen een zomerse zoetheid toe, terwijl een exotische draai mogelijk is met ananas of mango. Deze tarte tatin met gekarameliseerde ananas en mascarpone met limoen is een echte aanrader voor de lente- en zomermaanden. Lekker fris en heerlijk voor bij de koffie óf als dessert.

Het combineren van verschillende vruchten opent de deur naar kleurrijke en gevarieerde creaties. Voor een hartige variant kunnen groenten zoals uien, wortelen en aardappelen worden gebruikt. Kruiden zoals tijm, rozemarijn of specerijen zoals kaneel en gember voegen diepte toe aan de smaken. Experimenteer ook met noten zoals walnoten of pecannoten voor een knapperige textuur.

De keuze van de vulling hangt af van persoonlijke voorkeur en seizoensgebonden beschikbaarheid. Door te experimenteren met verschillende combinaties kan je unieke tarte tatin-varianten creëren die zowel zoet als hartig verrukkelijk zijn.

Meer recepten

Ben je op zoek naar meer variatie in je weekmenu? Bekijk eens de pagina met de lekkerste vegetarische recepten en laat je inspireren! Ook lekker: pasta recepten, pizza recepten, slowcooker recepten, recepten met zoete aardappel of andere ovenschotel recepten. Op Eatertainment vind je ontzettend veel verschillende recepten, zodat er voor iedereen iets tussen zit!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?