In samenwerking met:
Groene curry met tempeh en shiitake
Niveau
Gemiddeld
Tijd
25 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees
Vegan

Groene curry met tempeh en shiitake

Met dit recept van BUMI zet je binnen een half uur een voedzame groene curry met Aziatisch gekruide lupine tempeh en shiitake op tafel. Zo kan het ook!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept groene curry met tempeh en shiitake

Kookmodus
Bereidingstijd
25 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
25 min
Kookmodus
1
Kook de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2
Snijd ondertussen de aubergine in stukjes vergelijkbaar met de maat van de blokjes tempeh. Pel en snijd de ui in reepjes. Snijd de shiitake ook in reepjes. Hak de koriander fijn en de bosui in ringen. Snijd de limoen in partjes. Tik een paar keer met de achterkant van een mes op de stengel citroengras, zodat deze gekneusd wordt.
3
Verhit de kokosolie in een wok of diepe koekenpan en voeg dan de ui toe. Bak deze op hoog vuur en voeg na ongeveer 1 min. de aubergine toe. Bak 5 min. op middelhoog vuur en voeg dan de shiitake en de stengel citroengras toe. Roer dit even om en voeg dan de currypasta toe.
4
Schenk de kokosmelk erbij en breng het geheel op hoog vuur aan de kook. Zodra de curry kookt, voeg dan de tempeh blokjes toe. Roer door, zet het vuur laag en laat 5 min. sudderen.
5
Voeg de taugé toe en roer door. Verdeel de rijst over de kommen, gevolgd door de curry. Garneer met koriander, bosui en een partje limoen.

Tip: garneer met geroosterde cashewnoten.

Wat is tempeh?

Tempeh is een traditioneel Indonesisch voedingsproduct dat gemaakt wordt van gefermenteerde sojabonen. Het is een populaire bron van eiwitten en heeft wereldwijd aan populariteit gewonnen als vegetarisch of veganistisch alternatief voor vlees.

Om tempeh te maken, worden sojabonen eerst geweekt en gekookt, waarna ze gemengd worden met een startercultuur, meestal een specifiek type schimmel genaamd Rhizopus oligosporus. Het mengsel wordt vervolgens gedurende een bepaalde tijd, meestal rond de 24 tot 48 uur, gefermenteerd. Tijdens dit proces groeit de schimmel en bindt hij de sojabonen samen tot een stevige cake-achtige vorm.

Het fermentatieproces zorgt er niet alleen voor dat de sojabonen samengebonden worden, maar het breekt ook enkele van de complexe suikers en eiwitten in de sojabonen af, waardoor ze beter verteerbaar worden. Het geeft tempeh ook een unieke nootachtige smaak.

Tempeh staat bekend om zijn rijke voedingswaarde. Het is een goede bron van eiwitten, voedingsvezels en verschillende vitaminen en mineralen, waaronder ijzer, calcium en magnesium. Het is ook laag in verzadigd vet en bevat geen cholesterol.

Tempeh kan in plakjes worden gesneden en op verschillende manieren worden bereid, zoals bakken, grillen of marineren. Het wordt vaak gebruikt als vleesvervanger in verschillende gerechten, zoals roerbakgerechten, salades, sandwiches en stoofschotels.

Meer recepten met tempeh

Wil je vaker koken met tempeh? Op Eatertainment vind je verschillende gerechten waar tempeh in is verwerkt. Kies bijvoorbeeld eens voor het vegan stoofpotje van tempeh. Door de verschillende kruiden die worden toegevoegd aan het stoofpotje, is dit gerecht rijk van smaak.

Of ga jij liever voor de tempeh saté met zilvervliesrijst en sperziebonen? Of voor de boekweitnoedels met tempeh, bimi en wortellinten? Zoals je ziet kun je heel goed variëren met tempeh. Kies jij favoriete gerecht en smullen maar!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via