Snert is één van Nederlands meest favoriete wintergerechten. Een flinke kom na een stevige boswandeling, een fiks sneeuwballengevecht of misschien wel na de nieuwsjaarduik; oud-Hollandse snert zorgt ervoor dat je weer heerlijk warm wordt. Een klassieker in een nieuw jasje: geef ‘m een twist door het toevoegen van een Italiaanse kruidenmix.
Snert is het ultieme winterrecept. Deze stevige Nederlandse erwtensoep krijgt in dit recept een kleine twist door o.a. Italiaanse kruiden te gebruiken. Ultiem comfort food om bij op te warmen. Dit recept is een heerlijke variatie op de klassieker. Uiteraard voorzien van stevig roggebrood en het ziltige ontbijtspek. Voor wie ga jij deze winterse soep maken?
Tip! Maak de erwtensoep vegetarisch door de worst en spekjes te vervangen door vegetarische varianten van beiden.
In de bereiding van erwtensoep en snert zit weinig verschil, beide wordt gemaakt van spliterwten, groenten en rookworst. Voor snert gebruik je ook nog eens varkensvlees, spek en botten. Snert heet officieel pas snert als de soep 1 dag heeft gestaan, de gelatine die in het bot zit maakt de soep dikker. In de ogen van vele mensen dus ook lekkerder.
Het beste kun je varkensvlees gebruiken om snert te maken, maar denk bijvoorbeeld ook aan varkenspootjes, krabbetjes, speklap, karbonade of natuurlijk rookworst. Laat het nog een dag staan, dan pas mag je het snert noemen.
Als je snert te dun is kun je maïzena toevoegen om het dikker te maken. Zorg er wel voor dat je het kookt anders werkt deze methode niet. Mocht het te dik zijn, dan kun je er een klein beetje gekookt water aan toevoegen en blijven roeren.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment