In samenwerking met:
saté ayam
Niveau
Gemiddeld
Tijd
45 min
Bevat vlees
Bevat kip
Vrij van vis

Saté Ayam

Een klassieker uit de Indonesische keuken! Saté Ayam is heerlijk gegrild kippenvlees, gerijgd aan spiezen, en afgetopt met een heerlijke marinade. Door de kip eerst in ARM & HAMMER Baking Soda te marineren, wordt het vlees extra mals. Serveer met een zelfgemaakte pindasaus en geniet van het streetfood gerecht! Tip: houd je wel van wat pit? Vervang de rode paprika door rode peper en geef je saté ayam nét die extra spicy touch! 

Mijn menuplanner

Ingrediënten

12 stuks
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Saté Ayam

Kookmodus
Bereidingstijd
45 min
Wachttijd
1u 0min
Totale tijd
1u 45min
Kookmodus
1
Pel en snijd de sjalot en knoflook grof. Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd grof. Maal de sjalot, knoflook, paprika, geroosterde pinda's, kemirinoten en ½ van het water in een keukenmachine tot een gladde pasta.
2
Verhit een pan zonder olie of boter en voeg de gemalen pasta toe. Voeg de kokoksmelk, het bouillonblokje, palmsuiker, ½ van de ketjap manis, zout en het overige water toe. Roer goed en laat op middelhoog vuur pruttelen tot er een dun laagje olie verschijnt. Blijf roeren om aanbranden te voorkomen.
3
Snijd ondertussen de kip in kleine stukjes. Bestrooi met baking soda en meng goed om het vlees malser te maken. Laat 15 min. staan, spoel af en laat uitlekken.
4
Meng de kip met 3 el van de pindasaus, de ongezouten roomboter en ½ van de overige ketjap manis. Laat 1 uur marineren in de koelkast.
5
Rijg de kip aan de satéstokjes. Verhit de barbecue of grillpan en gril de saté gaar en licht goudbruin geschroeid.
6
Voeg een scheutje water toe aan de pindasaus als deze te dik is. Leg de saté op een bord, schep de pindasaus eroverheen, besprenkel met de overige ketjap manis en garneer met gebakken uitjes naar wens.

Tip: kan je geen palmsuiker vinden? Vervang het door 1 el bruine suiker. 

Serveertip: wil je de saté ayam serveren als recept voor het avondeten? Maak het compleet met wat groenten, rijst of nasi goreng. 

Aan de slag met saté spiezen 

Kipsaté, varkenssaté, in Indonesië zijn ze dol op saté spiesjes. Het gemarineerde en gegrilde vlees wordt aan stokjes gereigd en vervolgens geserveerd met, jawel, een romige pindasaus! De kruidige saus maken ze zelf, waardoor het nóg lekkerder wordt. Er zijn drie traditionele gerechten in Indonesië die je in het land kan vinden: Saté Ayam (kip), Saté Babi (varkensvlees) en Saté Kambing (geitenvlees). De marinade is in de basis ketjap manis, knoflook en eventueel sambal of andere specerijen. Alle drie de varianten worden geserveerd met pindasaus.  

Wil je naast deze klassiekers eens variëren, omdat je bijvoorbeeld op zoek bent naar vegetarische recepten? Vervang dan de kip, varken of geit eens door tofu! Deze tofusaté met zelfgemaakte pindasaus is lekkere variant op de klassiekers. Serveer met basmatirijst om er een complete maaltijd van te maken. Of kies voor tempeh saté met zilvervliesrijst en sperziebonen. Tempeh is een bekende vleesvervanger die ook veel wordt gebruikt in de Aziatische keuken. Het zit boordevol eiwitten, vitamines en mineralen, denk aan ijzer, calcium en vitamine B2. Je kan er dus genoeg lekkere én gezonde recepten mee maken! Ook lekker: saté van jackfruit met zelfgemaakte pindasaus. Jackfruit is een tropische vrucht en is heerlijk zoet. Het vruchtvlees neemt gemakkelijk smaakmakers op, waardoor het ideaal is als vleesvervanger in diverse hartige gerechten, zoals saté! 

Dit recept kan gesponsorde content bevatten. 

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Pinda
  • Selderij
  • Ei
  • Gluten
  • Melk
  • Noten
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Sticky Kip Met Rijst En Wokgroenten

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via