Vegetarische Orzo Ovenschotel 2
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Vegetarische orzo ovenschotel

Een vegetarische parel uit de oven: deze orzo ovenschotel is lekker voor het hele gezin. Je maakt hem in slechts een half uurtje én er zitten lekker veel groenten als paprika en courgette verwerkt. Heerlijk met de gesmolten Parmezaanse kaas eroverheen!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept vegetarische orzo ovenschotel

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
10 min
Totale tijd
30 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte) en vet een ovenschaal in met ½ van de olijfolie. Breng een pan water aan de kook en kook de orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2
Pel en snipper de ui en pel en hak de knoflook fijn. Snijd de courgette en puntpaprika in blokjes. Verhit de overige olijfolie in een pan op middelhoog vuur en bak de ui en knoflook 2 min. Voeg de courgette en paprika toe en bak 3 min. Voeg de gezeefde tomaten, Italiaanse kruiden, ½ van de Parmezaanse kaas en wat peper en zout toe en mix alles goed door.
3
Verdeel het orzomengsel over de ovenschaal en bestrooi met de overige Parmezaanse kaas. Schuif voor 10 min. in de oven. Pluk de basilicum en garneer de ovenschotel met de basilicum.

Meer recepten met orzo

Orzo, een kleine pastasoort die lijkt op rijstkorrels en risotto rijst, biedt talloze mogelijkheden in de keuken. Dit veelzijdige ingrediënt komt oorspronkelijk uit Griekenland en wordt vaak gebruikt in Mediterrane en Italiaanse gerechten. De textuur van orzo is zowel stevig als zacht, waardoor het perfect is voor verschillende recepten.

Een klassiek gerecht met orzo is ‘Orzotto’, een alternatief voor risotto waarbij orzo wordt gebruikt in plaats van risottorijst. Je kunt het bereiden met bouillon, uien, knoflook en Parmezaanse kaas en het naar wens aanvullen met seizoensgroenten zoals spinazie, tomaten of champignons.

Voor een verfrissende salade kook je orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking, spoel je het af met koud water en meng je het met gehalveerde cherrytomaten, feta, olijven, komkommer en verse kruiden zoals basilicum en peterselie. Besprenkel het geheel met olijfolie en citroensap voor een lichte, zomerse smaak.

Orzo leent zich ook uitstekend voor soepen. Voeg het toe aan een groentebouillon met gesneden groenten, zoals wortelen, selderij en courgette, voor een voedzame en vullende maaltijdsoep. Of maak een heerlijke kippensoep met orzo door gare orzo toe te voegen aan een zelfgemaakte kippenbouillon met stukjes malse kip.

Voor een mediterrane draai aan orzo, meng het met olijfolie, gehakte oregano, fijngehakte rode ui, zwarte olijven en verkruimelde feta. Dit eenvoudige gerecht kan warm worden geserveerd als bijgerecht of koud als salade.

Of het nu als hoofdingrediënt in risotto-achtige gerechten, in salades, ovenschotel recepten, soepen of als bijgerecht wordt gebruikt, orzo voegt een veelzijdige en smaakvolle dimensie toe aan diverse (pasta) recepten en biedt eindeloze culinaire mogelijkheden. Ontdek hier alle orzo recepten op Eatertainment!

Lekkere recept inspiratie

Na een lange werkdag is het ideaal om binnen een half uurtje een heerlijke maaltijd op tafel te kunnen zetten. Met de makkelijke recepten kun je je weekmenu vullen met lekkere en gevarieerde maaltijden! Heb je toch iets meer tijd om in de keuken te staan? Probeer dan een van onze heerlijke lasagne recepten! Van een klassieke lasagne tot aan een courgettelasagne, er is genoeg inspiratie te vinden! Wil je vaker vegetarisch eten? Bekijk dan een van onze héérlijke vegetarische recepten!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?