Toe aan een avondje comfort food? Ga dan voor deze romige Parmezaanse orzo met steak. De smeuïge orzo gecombineerd met plakjes steak zorgt voor een maaltijd om van te genieten. Ideaal voor een snelle, maar luxe maaltijd.
Orzo is een kleine, rijstvormige pastasoort die veel wordt gebruikt in de Mediterrane en Midden-Oosterse keuken. Hoewel het qua uiterlijk op rijst lijkt en veel weg heeft van risotto, is orzo gemaakt van tarwe en heeft het de romige textuur van pasta. Dankzij de neutrale smaak en stevige bite is orzo een perfecte basis voor talloze gerechten.
Orzo wordt veel gebruikt in de Italiaanse en Griekse keuken. In Italië staat het ook bekend als risoni, wat ‘kleine rijst’ betekent. In Griekenland wordt het kritharaki genoemd en vaak verwerkt in hartige ovenschotels. Ook in Turkije en het Midden-Oosten is orzo populair als toevoeging aan soepen en salades.
Orzo is een ontzettend veelzijdig ingrediënt dat je op veel manieren kunt bereiden. Zo wordt het vaak gebruikt in romige eenpansgerechten, zoals orzo met garnalen of een tomaten-orzo met gegrilde groenten. Ook is orzo perfect voor een frisse salade met rucola, cherrytomaten en citroendressing. Een keer wat anders eten? Maak dan eens deze pizza orzo bake, een gerecht wat orzo combineert met een klassiek pizza recept. Of ga voor een orzo met ‘nduja, een pittige worst vol smaak. Lekker in combinatie met de grote garnalen, sjalot en babyspinazie.
Een andere populaire manier om orzo te gebruiken is als vervanger van rijst in risotto, ook wel ‘orzotto’ genoemd. Dit geeft een romige textuur zonder dat je eindeloos hoeft te roeren. Daarnaast is orzo een heerlijke toevoeging aan soep, zoals Griekse avgolemono, een frisse citroen-kippensoep. Of je nu kiest voor een hartig eenpansgerecht, een zomerse salade of een verwarmende soep, orzo is een verrassende en veelzijdige pastasoort die je gerechten net dat beetje extra geeft!
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment