witlofsoep
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Witlofsoep met ham en zelfgemaakte croutons

Witlof staat bekend om een wat bittere smaak. Belangrijk om daarom de witlof op de juiste manier schoon te maken, want met name de harde kern veroorzaakt dit. De combinatie van witlof met ham is perfect, ook in deze soep. De croutons zorgen voor een lekkere bite.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept witlofsoep met ham en zelfgemaakte croutons

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
30 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 180°C. Verwijder de stronk en de harde kern van de witlof en snijd de witlof in reepjes. Pel en snijd de knoflook fijn. Haal de blaadjes peterselie van de takjes en hak fijn.
2
Snijd de boterham in blokjes en leg in een schaal. Giet ¾ van de olijfolie en de helft van de gehakte knoflook in een ander schaaltje. Voeg hier de peterselie (houd een deel apart voor de garnering) aan toe en meng door elkaar. Haal de blokjes brood door de knoflookolie zodat ze helemaal bedekt zijn. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de blokjes over een met bakpapier beklede bakplaat en bak in 10 min. tot knapperige croutons.
3
Pel en snipper ondertussen de ui. Verwarm de overige olijfolie in een pan en bak de ui en overige gehakte knoflook 1 min. Voeg vervolgens de witlof toe en bak nog 1 min. mee. Voeg de groentebouillon en bloem toe aan de witlof en kook 10 min. Pureer vervolgens tot een soep.
4
Meng de kookroom en hamblokjes door de soep. Breng de soep op smaak met peper en zout en garneer met croutons en peterselie.

Hoe bewaar je zelfgebakken croutons?

Wanneer je zelf croutons hebt gemaakt kun je ze gerust nog even bewaren. Houd ze in een luchtdichte doos, dan kun je ze makkelijk 2 weken bewaren.

Hoe bak je de beste croutons?

Van oud brood kun je makkelijk je eigen croutons maken. Je kunt ze van tevoren kruiden met bijvoorbeeld knoflook, Italiaanse kruiden en zeezout. Bak ze daarna 20 minuten in de oven, schep ze halverwege wel even om!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via