
Wanneer de maand oktober begint, start het seizoen van de witlof. Een goede reden om aan de slag te gaan met deze witlof quiche! Door er romige brie en zoute guanciale aan toe te voegen, geef je de klassieker een verrassende twist. Ideaal voor een doordeweekse avond wanneer je zin hebt in een hartverwarmende maaltijd, of om te serveren bij een brunch in het weekend!
Hoewel witlof het hele jaar door verkrijgbaar is, komt de traditionele witlof uit de grond van oktober tot en met april. De traditionele winterse witlof heeft een wat bittere smaak. Tegelijkertijd is de smaak van witlof fris. Helemaal afhankelijk van hoe je het bereidt. Rauw is witlof namelijk bitterder en knapperiger, terwijl wanneer je het kook, stoomt of grilt, de bitterheid verzacht en de smaak zoeter wordt. Zo heeft deze witlofsalade met rozijn en appel een wat bittere smaak, maar de frisse honing-mosterddressing, zoete appel en zoete rozijnen zorgen weer voor een tegenhanger.
Eén van de bekendste manieren om witlof te gebruiken, is door het te verwerken in een ovenschotel. Zo is deze witlof ovenschotel met ham een kaas lekker én makkelijk. In dit recept kiezen we voor aardappelpuree, waardoor de schotel lekker romig wordt. In plaats van boter gebruiken we crème fraîche voor een ietwat gezonder resultaat. Ook lekker: gegratineerde pastaschotel met witlof. Dit pasta recept heeft alles wat een comfort food maaltijd nodig heeft: pasta, groenten en vooral véél kaas!
Liever een frisse maaltijd? Probeer eens sla wraps met pulled chicken, zure room en witlof! Dit koolhydraatarme recept is perfect voor wie op zoek is naar een verantwoord, maar lekker recept. Het gerecht is namelijk zowel laag in koolhydraten als in calorieën en vetten. Of wat dacht je van deze witlofsalade met granaatappel, pecannoten en sinaasappeldressing? Lekker als bijgerecht, maar ook zeker heerlijk als voor- of tussengerecht bij het diner, of een frisse lunchsalade.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment