Witlof Quiche Met Brie En Guanciale2
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Witlof quiche met brie en guanciale

Wanneer de maand oktober begint, start het seizoen van de witlof. Een goede reden om aan de slag te gaan met deze witlof quiche! Door er romige brie en zoute guanciale aan toe te voegen, geef je de klassieker een verrassende twist. Ideaal voor een doordeweekse avond wanneer je zin hebt in een hartverwarmende maaltijd, of om te serveren bij een brunch in het weekend!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

6 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Witlof quiche met brie en guanciale

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
35 min
Totale tijd
55 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Bekleed de quichevorm met het deeg en prik gaatjes in de bodem met een vork.
2
Snijd de witlof in de lengte doormidden en verwijder de harde kern. Bak de guanciale in een droge pan in 8 min. krokant. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Snijd de brie in plakjes.
3
Klop de eieren, kookroom, mosterd, nootmuskaat en wat peper en zout los. Schenk ½ van het eimengsel over de quichevorm. Verdeel de witlof over de bodem, schenk het overige eimengsel eroverheen en verdeel de quanciale en plakjes brie over de quiche. Bak de quiche 40 min. in het midden van de oven tot deze goudbruin en gaar is.
4
Hak ondertussen de walnoten grof en rooster voor 3 min. in een hete pan. Ris de takjes van de tijm. Bestrooi voor het serveren de quiche met de geroosterde walnoten en tijm.

Aan de slag met witlof!

Hoewel witlof het hele jaar door verkrijgbaar is, komt de traditionele witlof uit de grond van oktober tot en met april. De traditionele winterse witlof heeft een wat bittere smaak. Tegelijkertijd is de smaak van witlof fris. Helemaal afhankelijk van hoe je het bereidt. Rauw is witlof namelijk bitterder en knapperiger, terwijl wanneer je het kook, stoomt of grilt, de bitterheid verzacht en de smaak zoeter wordt. Zo heeft deze witlofsalade met rozijn en appel een wat bittere smaak, maar de frisse honing-mosterddressing, zoete appel en zoete rozijnen zorgen weer voor een tegenhanger.

Eén van de bekendste manieren om witlof te gebruiken, is door het te verwerken in een ovenschotel. Zo is deze witlof ovenschotel met ham een kaas lekker én makkelijk. In dit recept kiezen we voor aardappelpuree, waardoor de schotel lekker romig wordt. In plaats van boter gebruiken we crème fraîche voor een ietwat gezonder resultaat. Ook lekker: gegratineerde pastaschotel met witlof. Dit pasta recept heeft alles wat een comfort food maaltijd nodig heeft: pasta, groenten en vooral véél kaas!

Liever een frisse maaltijd? Probeer eens sla wraps met pulled chicken, zure room en witlof! Dit koolhydraatarme recept is perfect voor wie op zoek is naar een verantwoord, maar lekker recept. Het gerecht is namelijk zowel laag in koolhydraten als in calorieën en vetten. Of wat dacht je van deze witlofsalade met granaatappel, pecannoten en sinaasappeldressing? Lekker als bijgerecht, maar ook zeker heerlijk als voor- of tussengerecht bij het diner, of een frisse lunchsalade.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Mosterd
  • Ei
  • Melk
  • Noten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via