Aan de slag met wortel
Eén van de meest gegeten groenten ter wereld zijn wortelen! Deze groente is rijk aan voedingsstoffen als vitamina K1, kalium en antioxidanten, waardoor ze een voedzame keuze zijn voor je eetpatroon. Er zijn meerdere soorten wortelen die je misschien al eens hebt gezien:
- Oranje wortelen: dit zijn de meest voorkomende en bekende soorten. Ze zijn rijk aan bètacaroteen, wat helpt bij de productie van vitamine A in het lichaam. Oranje wortelen zijn heerlijk om gekookt, rauw als snack of toegevoegd aan verschillende gerechten zoals salades, soepen, stoofschotels en roerbakgerechten te eten. Ook lekker om te proberen: vegetarische lasagne tricolore boordevol groenten!
- Paarse wortelen: paarse wortelen hebben hun kleur te danken aan anthocyanen, antioxidanten die ook in andere paarse groenten en fruit voorkomen, zoals bosbessen en rode kool. Ze hebben een iets zoetere smaak dan oranje wortelen en kunnen op dezelfde manieren worden gebruikt.
- Gele wortelen: gele wortelen hebben een vergelijkbare smaak en textuur als oranje wortelen, maar ze hebben een gele kleur vanwege een hoger gehalte aan xanthofyl, een ander type carotenoïde pigment.
- Witte wortelen: deze wortelen hebben een bleke witte kleur en hebben een mildere smaak dan de andere variëteiten. Ze zijn iets minder zoet dan oranje wortelen en kunnen op vergelijkbare manieren worden gebruikt in de keuken.
- Regenboogwortelen: dit zijn eigenlijk verschillende gekleurde wortelen die samen worden verkocht, waardoor je een kleurrijk gerecht op tafel kan zetten. Ze zijn niet alleen mooi van uiterlijk, maar zitten ook boordevol voedingsstoffen. Een lekker recept met verschillende kleuren wortelen zoals paarse wortelen is deze vega regenboog plaattaart of deze varkenshaas cranberrysaus en regenboogwortelen.
Dit bericht kan gesponsorde content bevatten.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment