Mensen die beweren dat witlof altijd bitter is, hebben ongelijk. Het is maar net hoe je het bereid! In dit recept van DekaMarkt bakken we de witlof met spekreepjes en paddenstoelen en blussen we het af met balsamicoazijn, wat ervoor zorgt dat de bitterheid van de groente verdwijnt. De krieltjes meng je met een zelfgemaakte olie voordat je ze in de oven zet, wat resulteert in ontzettend lekkere, goudbruine aardappeltjes.
Tip: Dit gerecht is ook lekker met verse salie.
Witlof is een bladgroente die van oorsprong uit België en Nederland komt en ook wel bekend staat als Brussels lof of witloof. Het werd voor het eerst gekweekt in de 19e eeuw door een Belgische boer die ontdekte dat hij witlof kon kweken door de wortels van de planten in het donker te laten groeien. Tegenwoordig wordt witlof geteeld in veel landen, waaronder Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten.
Het groeiproces van witlof begint met het zaaien van de zaden in de grond. Na ongeveer 4-5 maanden worden de wortels van de planten uitgegraven en in het donker geplaatst om te groeien. Hierdoor ontstaan er bleke, knapperige bladeren die een bitterzoete smaak hebben.
Witlof kan op verschillende manieren worden bereid, zowel rauw als gekookt. Rauwe witlof kan worden gesneden en worden toegevoegd aan salades, terwijl gekookte witlof een heerlijke aanvulling is op stoofschotels en ovenschotels. Een populaire manier om witlof te bereiden is door het te bakken of te grillen met kaas en ham, wat een klassiek gerecht genaamd ‘witlof uit de oven’ oplevert. Het toevoegen van een zoet ingrediënt, zoals honing of suiker, kan helpen om de bittere smaak van witlof te verminderen.
Witlof uit de oven, witlof verwerkt in een salade, witlofsoep… Er zijn heel veel verschillende gerechten waarin je witlof kan verwerken. Maak eens deze klassieke witlof ovenschotel. Een lust voor het oog én voor de smaakpapillen! Deze witlofsalade met granaatappel, pecannoten en sinaasappeldressing is ook ontzettend lekker. Heerlijk voor bij de barbecue of als uitgebreide lunch.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment