In samenwerking met:
Gebakken Witlof Met Krieltjes 2
Niveau
Gemiddeld
Tijd
25 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Gebakken witlof met krieltjes

Mensen die beweren dat witlof altijd bitter is, hebben ongelijk. Het is maar net hoe je het bereid! In dit recept van DekaMarkt bakken we de witlof met spekreepjes en paddenstoelen en blussen we het af met balsamicoazijn, wat ervoor zorgt dat de bitterheid van de groente verdwijnt. De krieltjes meng je met een zelfgemaakte olie voordat je ze in de oven zet, wat resulteert in ontzettend lekkere, goudbruine aardappeltjes.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept gebakken witlof met krieltjes

Kookmodus
Bereidingstijd
25 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
25 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd een stukje van de onderkant van de witlof en snijd in kwarten. Snijd de paddenstoelen grof. Pel de knoflook en snijd fijn.
2
Halveer de krieltjes en voeg de krieltjes toe aan een pan met water. Breng deze aan de kook en kook de krieltjes in 5 min. beetgaar. Verdeel de krieltjes over een met bakpapier beklede bakplaat.
3
Mix met een staafmixer ½ van de salie met 2/3 van de olijfolie en de knoflook tot een geheel. Verdeel de olie over de krieltjes en plaats 15 min. in de oven totdat de krieltjes goudbruin kleuren.
4
Verhit ondertussen een pan met de resterende olijfolie op middelhoog vuur en bak de spekreepjes in 5 min. goudbruin. Voeg vervolgens de paddenstoelen en witlof toe en bak deze 8 min. mee op hoog vuur. Blus de witlof en paddenstoelen af met de balsamicoazijn en zet het vuur uit.
5
Serveer de witlof met de krieltjes en garneer met de resterende salie.

Tip: Dit gerecht is ook lekker met verse salie.

Wat is witlof?

Witlof is een bladgroente die van oorsprong uit België en Nederland komt en ook wel bekend staat als Brussels lof of witloof. Het werd voor het eerst gekweekt in de 19e eeuw door een Belgische boer die ontdekte dat hij witlof kon kweken door de wortels van de planten in het donker te laten groeien. Tegenwoordig wordt witlof geteeld in veel landen, waaronder Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten.

Het groeiproces van witlof begint met het zaaien van de zaden in de grond. Na ongeveer 4-5 maanden worden de wortels van de planten uitgegraven en in het donker geplaatst om te groeien. Hierdoor ontstaan er bleke, knapperige bladeren die een bitterzoete smaak hebben.

Witlof kan op verschillende manieren worden bereid, zowel rauw als gekookt. Rauwe witlof kan worden gesneden en worden toegevoegd aan salades, terwijl gekookte witlof een heerlijke aanvulling is op stoofschotels en ovenschotels. Een populaire manier om witlof te bereiden is door het te bakken of te grillen met kaas en ham, wat een klassiek gerecht genaamd ‘witlof uit de oven’ oplevert. Het toevoegen van een zoet ingrediënt, zoals honing of suiker, kan helpen om de bittere smaak van witlof te verminderen.

Meer recepten met witlof

Witlof uit de oven, witlof verwerkt in een salade, witlofsoep… Er zijn heel veel verschillende gerechten waarin je witlof kan verwerken. Maak eens deze klassieke witlof ovenschotel. Een lust voor het oog én voor de smaakpapillen! Deze witlofsalade met granaatappel, pecannoten en sinaasappeldressing is ook ontzettend lekker. Heerlijk voor bij de barbecue of als uitgebreide lunch.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Sulfiet

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Over dit recept

Gerecht
Hoofdgerechten
Cuisine
Hollands
Diëten
Balans
Soort
Ovengerechten
Voorkeuren
Bevat vlees
Vrij van vis

Gemaakt door Eatertainment

Delen via