Dit recept is perfect voor wie houdt van de Koreaanse keuken, maar geen zin heeft in ingewikkelde recepten. Door het gebruik van een dessert ring of springvorm krijgt het geheel een strakke, gelaagde uitstraling, ideaal voor een diner dat er net zo goed uitziet als dat het smaakt.
Gerechten uit de Koreaanse keuken zijn flink in opmars, ook in ons eigen kikkerlandje. Steeds vaker zie je in gerechten misschien wel ingrediënten voorbijkomen als kimchi of gochujang, twee belangrijke ingrediënten in de Koreaanse keuken. Ook koken ze in Korea vaak met gochugaru (Koreaanse chilivlokken), doenjang (gefermenteerde sojabonenpasta), gan-jang (sojasaus) en jeotgal (gefermenteerde zeevruchten).
De Koreaanse keuken staat bekend om het fermenteren van veel verschillende ingrediënten, zoals bijvoorbeeld groenten waar ze kimchi van maken. Met (zelfgemaakte) kimchi maak je de lekkerste gerechten. Denk aan een kimchi tosti of een kimchi burger of ga voor een echte Koreaanse klassieker en maak kimchi jjigae. Dit is een stoofgerecht met onder andere kimchi, varkensvlees en verschillende smaakmakers zoals gochujang, rijstazijn en sojasaus.
Veel gerechten uit Korea hebben de inmiddels welbekende umami-smaak én ze zijn veelal (licht) pittig en goed kruidig. Vaak wordt rijst als basis gebruikt, wat vaak wordt aangevuld met soep, vlees of stoofpotjes. Daarnaast worden bij veel gerechten bijgerechten geserveerd. Denk aan kimchi, groenten, vis of pannenkoekjes. Een voorbeeld is deze hartige Koreaanse vispannenkoek met garnalen. Lekker als lunch, maar ook heerlijk om met elkaar te delen als bijgerecht bij een heerlijk en uitgebreid diner.
Ondanks de rijke smaken is de Koreaanse keuken helemaal niet ongezond, in tegendeel zelfs. De gerechten zijn voedzaam en licht verteerbaar, bevatten magere eiwitten en vaak relatief veel groenten. Allemaal dingen die passen in een evenwichtig voedingspatroon!
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment