Paella met gegrilde groenten en olijven
Niveau
Gemiddeld
Tijd
35 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees
Vegan

Paella met gegrilde groenten en olijven

Paella, een Spaans gerecht bij uitstek. Het vindt zijn oorsprong in de omgeving van Valencia en wordt daar ook wel Paella Valenciana genoemd. Met de ingrediënten van paella kun je eindeloos variëren. Vis, vlees, groenten of een mix daarvan, alles is mogelijk. Wij gaan in dit recept voor een vegetarische variant met gegrilde groenten en zwarte olijven. Neem een hap paella en waan je in het zonnige Spanje!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept paella met gegrilde groenten en olijven

Kookmodus
Bereidingstijd
35 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
35 min
Kookmodus
1
Pel en snipper de ui. Verhit de olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Fruit de ui in 2 min. glazig. Voeg de rijst toe en bak 2 min. mee.
2
Voeg het paprikapoeder, tomatensaus en groentebouillon toe. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en kook de rijst in ongeveer 25 min. gaar. Roer niet te veel door de rijst, zo krijg je een lekker krokant laagje aan de onderkant.
3
Verhit ondertussen een grillpan op hoog vuur. Snijd de courgette in plakken van ongeveer 1 cm dik. Snijd de paprika in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Gril de courgette en paprika ongeveer 2 min. aan elke kant, tot een mooie grillstreep ontstaat. Snijd de paprika na het grillen in reepjes. Halveer de gegrilde courgette.
4
Voeg de courgette, paprika en doperwten de laatste 5 min. toe aan de rijst. Pluk de peterselie en hak grof.
5
Serveer de paella met de zwarte olijven. Maak het gerecht af met peterselie.

Wat is paella?

Paella komt oorspronkelijk uit het gebied rondom Valencia en is een nationaal gerecht van Spanje. De basis is vrij makkelijk: rijst, saffraan en olijfolie. Dit wordt weer aangevuld met vis als inktvisringen en garnalen, vlees als chorizo en groenten als doperwten.

Wat voor soort rijst gebruik je voor paella?

Heb je zin om paella te maken? Gebruik dan echte paellarijst! Deze rijst neemt lekker veel bouillon op en is een dikke, kortkorrelige rijst. Doordat deze rijstsoort de bouillon opzuigt als een spons, heeft de rijst van zichzelf al een volle smaak en romige structuur. Heb je geen paellarijst in huis? Geen probleem, dan kun je ook risottorijst gebruiken of gele rijst. Ook lekker om te proberen is paella van parelcouscous. Door de traditionele rijst te vervangen door parelcouscous krijgt het gerecht een lekkere twist.

Paella met chorizo

De meeste paella’s die men kent, hebben in ieder geval één ingrediënt dat niet te missen is: chorizo. Een echte smaakmaker in gerechten dankzij het gekruide varkensvlees. Let erop dat je voor paella Spaanse chorizo gebruikt, dit is namelijk een vettere worst en dus vol van smaak. Maak bijvoorbeeld paella met chorizo én kip. Serveer er een frisse salade bij en je hebt een heerlijk gerecht. Of kies iets anders en geef chorizo een knapperig randje. In dit recept maken we paella met zelfgemaakte, crispy chorizo chips. Makkelijk te maken in de oven, en je hebt een overheerlijk rijstgerecht met een extra bite!

Meer inspiratie

Paella kan je ook maken van risotto rijst of gele rijst. Het is niet helemaal hetzelfde als met echte paellarijst maar het komt in de buurt. Ben je benieuwd naar gerechten waar wel risottorijst bij hoort? Bekijk dan al onze risotto recepten!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Gluten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?