Paella, een Spaans gerecht bij uitstek. Het vindt zijn oorsprong in de omgeving van Valencia en wordt daar ook wel Paella Valenciana genoemd. Met de ingrediënten van paella kun je eindeloos variëren. Vis, vlees, groenten of een mix daarvan, alles is mogelijk. Wij gaan in dit recept voor een vegetarische variant met gegrilde groenten en zwarte olijven. Neem een hap paella en waan je in het zonnige Spanje!
Paella komt oorspronkelijk uit het gebied rondom Valencia en is een nationaal gerecht van Spanje. De basis is vrij makkelijk: rijst, saffraan en olijfolie. Dit wordt weer aangevuld met vis als inktvisringen en garnalen, vlees als chorizo en groenten als doperwten.
Heb je zin om paella te maken? Gebruik dan echte paellarijst! Deze rijst neemt lekker veel bouillon op en is een dikke, kortkorrelige rijst. Doordat deze rijstsoort de bouillon opzuigt als een spons, heeft de rijst van zichzelf al een volle smaak en romige structuur. Heb je geen paellarijst in huis? Geen probleem, dan kun je ook risottorijst gebruiken of gele rijst. Ook lekker om te proberen is paella van parelcouscous. Door de traditionele rijst te vervangen door parelcouscous krijgt het gerecht een lekkere twist.
De meeste paella’s die men kent, hebben in ieder geval één ingrediënt dat niet te missen is: chorizo. Een echte smaakmaker in gerechten dankzij het gekruide varkensvlees. Let erop dat je voor paella Spaanse chorizo gebruikt, dit is namelijk een vettere worst en dus vol van smaak. Maak bijvoorbeeld paella met chorizo én kip. Serveer er een frisse salade bij en je hebt een heerlijk gerecht. Of kies iets anders en geef chorizo een knapperig randje. In dit recept maken we paella met zelfgemaakte, crispy chorizo chips. Makkelijk te maken in de oven, en je hebt een overheerlijk rijstgerecht met een extra bite!
Paella kan je ook maken van risotto rijst of gele rijst. Het is niet helemaal hetzelfde als met echte paellarijst maar het komt in de buurt. Ben je benieuwd naar gerechten waar wel risottorijst bij hoort? Bekijk dan al onze risotto recepten!
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment