Penne ai funghi, oftewel penne met paddenstoelen, is een romige pasta vol met paddenstoelen. Deze variant maken we geheel vegan door het gebruik van een plantaardig alternatief voor crème fraîche. Daarnaast is hij ook nog eens budget proof, fijn voor je portemonnee!
Dit pasta recept of andere Allerhande recepten proberen? Kom wekelijks de lekkerste gerechten proeven in de Albert Heijn Kookstudio’s! Bekijk hier de opkomende proeverijen en kom gezellig langs.
Er zijn tal van eetbare paddenstoelen waar je de lekkerste gerechten mee kan maken. De bekendste paddenstoelen zijn de witte champignon, kastanjechampignon, portobello, shiitake, oesterzwam, eekhoorntjesbrood, cantharellen, truffel, koningsoesterzwam, bundelzwam en witte beukzwam. Elke paddenstoel heeft zijn eigen unieke smaak, vorm, kleur en structuur. Het is dan ook heerlijk om verschillende paddenstoelen te combineren in lekkere recepten, zoals in deze vegan penne ai funghi. Hier kiezen we namelijk voor een combinatie van champignons en oesterzwammen.
Neem nu de oesterzwam. Deze paddenstoelsoort heeft zijn naam te danken aan zijn uiterlijk, het lijkt namelijk een beetje op een openstaande oester. Oesterzwam heeft een bijzondere textuur en bite en wordt veel gebruikt als vervanger voor vlees. Denk aan een oesterzwamshoarma, waarbij de oesterzwammen in stukjes worden gescheurd. De koningsoesterzwam is de grootste variant van de oesterzwammenfamilie. Hoewel het rauw weinig smaak heeft, komt tijdens het grillen of bakken de umami-smaak vrij. Maak bijvoorbeeld vegan coquilles van koningsoesterzwam. Qua structuur en smaak lijkt het op coquilles, maar het is een geheel vegetarisch recept!
De witte champignon is de meest populaire paddenstoel. Het is een soort die makkelijk te verwerken is in tal van gerechten. Denk aan een champignonsoep en romige champignonsaus, maar ook pasta’s en ovenschotels. De kastanjechampignon lijkt qua vorm op de witte variant, maar is qua smaak wat pittiger. Ook slinkt hij minder tijdens het bakken, omdat deze paddenstoelensoort minder vocht bevat. Deze paddenstoel is ook lekker in verschillende gerechten, denk aan deze vegan Tjap tjoy en vegetarische empanadas met kastanjechampignons.
Dit bericht kan gesponsorde content bevatten.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment