In samenwerking met:
Vegan Penne Ai Funghi
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Vegan penne ai funghi

Penne ai funghi, oftewel penne met paddenstoelen, is een romige pasta vol met paddenstoelen. Deze variant maken we geheel vegan door het gebruik van een plantaardig alternatief voor crème fraîche. Daarnaast is hij ook nog eens budget proof, fijn voor je portemonnee!

Dit pasta recept of andere Allerhande recepten proberen? Kom wekelijks de lekkerste gerechten proeven in de Albert Heijn Kookstudio’s! Bekijk hier de opkomende proeverijen en kom gezellig langs.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten

Recept vegan penne ai funghi

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
30 min
Kookmodus
1
Snijd de champignons in plakken en scheur de oesterzwammen in stukken. Verhit de olie in een hapjespan op middelhoog vuur en bak de paddenstoelen 10 min. Draai het vuur naar hoog en bak nog 5 min. Laat goed aanbakken en roer niet teveel. Druk af en toe een beetje aan, zodat sommige stukjes goed aanbakken.
2
Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Pel en snipper de ui, pel en hak de knoflook fijn en ris de blaadjes van de takjes tijm. Snijd de peterselie fijn, boen de citroen schoon en rasp de gele schil van de vrucht (rasp het witte gedeelte niet mee, dit is bitter).
3
Bak na 15 min. de ui, knoflook en tijm nog 4-5 min. op laag vuur mee met de paddenstoelen. Giet de pasta af en vang 100 ml kookvocht (per 4 personen) op. Voeg de pasta, het plantaardig alternatief voor crème fraîche, kookvocht, ½ van de peterselie en ½ van de citroenrasp erdoor en verwarm mee.
4
Breng op smaak met peper en eventueel zout. Bestrooi met de overige peterselie en de overige citroenrasp. Snijd de citroen in parten en serveer erbij.

Aan de slag met paddenstoelen

Er zijn tal van eetbare paddenstoelen waar je de lekkerste gerechten mee kan maken. De bekendste paddenstoelen zijn de witte champignon, kastanjechampignon, portobello, shiitake, oesterzwam, eekhoorntjesbrood, cantharellen, truffel, koningsoesterzwam, bundelzwam en witte beukzwam. Elke paddenstoel heeft zijn eigen unieke smaak, vorm, kleur en structuur. Het is dan ook heerlijk om verschillende paddenstoelen te combineren in lekkere recepten, zoals in deze vegan penne ai funghi. Hier kiezen we namelijk voor een combinatie van champignons en oesterzwammen.

Neem nu de oesterzwam. Deze paddenstoelsoort heeft zijn naam te danken aan zijn uiterlijk, het lijkt namelijk een beetje op een openstaande oester. Oesterzwam heeft een bijzondere textuur en bite en wordt veel gebruikt als vervanger voor vlees. Denk aan een oesterzwamshoarma, waarbij de oesterzwammen in stukjes worden gescheurd. De koningsoesterzwam is de grootste variant van de oesterzwammenfamilie. Hoewel het rauw weinig smaak heeft, komt tijdens het grillen of bakken de umami-smaak vrij. Maak bijvoorbeeld vegan coquilles van koningsoesterzwam. Qua structuur en smaak lijkt het op coquilles, maar het is een geheel vegetarisch recept!

De witte champignon is de meest populaire paddenstoel. Het is een soort die makkelijk te verwerken is in tal van gerechten. Denk aan een champignonsoep en romige champignonsaus, maar ook pasta’s en ovenschotels. De kastanjechampignon lijkt qua vorm op de witte variant, maar is qua smaak wat pittiger. Ook slinkt hij minder tijdens het bakken, omdat deze paddenstoelensoort minder vocht bevat. Deze paddenstoel is ook lekker in verschillende gerechten, denk aan deze vegan Tjap tjoy en vegetarische empanadas met kastanjechampignons.

Dit bericht kan gesponsorde content bevatten. 

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Ei
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via