Kimchi fried rice met gochujang
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Kimchi fried rice met gochujang

Ben jij al bekend met de Koreaanse keuken? Deze keuken zit boordevol heerlijke smaakmakers waaronder kimchi en gochujang. Kimchi bestaat uit gefermenteerde groenten wat op smaak wordt gebracht met specerijen en kruiden, gochujang is een gefermenteerde chilipasta. Deze twee smaakmakers samen zorgen voor een ware smaakexplosie in deze kimchi fried rice!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept kimchi fried rice met gochujang

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
20 min
Kookmodus
1
Breng een pan met water aan de kook en kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2
Maak de prei schoon en snijd in ringen. Pel de knoflook en pers uit. Hak de bosui in ringen en snijd de nori vellen in dunne reepjes.
3
Verhit de helft van de sesamolie in een pan op hoog vuur en bak de prei met peper en zout 5 min. Voeg de gochujang toe en bak nog 2 min mee.
4
Voeg de rijst, kimchi en de knoflook toe. Roerbak 5 min. op hoog vuur. Breng op smaak met peper en zout.
5
Verhit de overige sesamolie in een koekenpan en bak spiegeleieren. Hak de koriander fijn.
6
Serveer de fried rice met de spiegeleieren, bosui, nori vellen, sesamzaadjes en koriander.

Wat is kimchi?

Kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht dat bestaat uit gefermenteerde groenten, voornamelijk Chinese kool en Koreaanse radijzen, op smaak gebracht met kruiden en specerijen. Het is een vast onderdeel van de Koreaanse keuken en staat bekend om zijn kenmerkende pittige, zure en umami-smaken. Kimchi is niet alleen populair in Korea, ondertussen zijn er ontzettend veel mensen van over de hele wereld fan van kimchi! Wist je dat je kimchi heel makkelijk zelf kunt maken? Dit doe je door de groenten te kneden zodat het vocht eruit gaat. De kimchi voeg je toe aan desinfecteerde weckpotten en dit laat je zo’n 2 à 3 weken staan op een warme en donkere plek. Vergeet niet de weckpotten elke dag even te ontluchten en proef na 1,5 week om te kijken of de kimchi klaar is. Is het zuur en smaakvol? Zet het dan in de koelkast zodat het stopt met fermenteren en geniet van kimchi!

Wat is gochujang?

Gochujang is een gefermenteerde chilipasta die veel wordt gebruikt in de Koreaanse keuken. Het wordt gemaakt van gefermenteerde rode pepers, kleefrijst, gefermenteerde sojabonen en zout en het heeft een pittige en hartige smaak. Deze chilipasta wordt vaak gebruikt als basis voor sauzen, soepen, stoofpotten en marinades. Het voegt diepte en smaak toe aan gerechten en kan variëren van mild tot behoorlijk pittig, afhankelijk van de hoeveelheid en het type chilipepers dat wordt gebruikt. Gochujang wordt niet alleen gebruikt voor zijn smaak, maar het speelt ook een belangrijke culturele rol in Koreaanse gerechten. Het wordt vaak gebruikt in populaire gerechten zoals bibimbap (een kom met rijst, groenten, vlees en gochujangsaus), tteokbokki (pittige rijstcakes), en bulgogi (gegrild gemarineerd vlees).

Meer inspiratie

Het roerbakken van rijst is een lekkere manier om een twist te geven aan rijst. Een andere rijstsoort die lekker is om te proberen is risotto. Risotto heeft een romige textuur en een rijke smaak. Je kan toevoegen wat je zelf lekker vindt, bijvoorbeeld risotto met pompoen en cherrytomaatjes, maar ook risotto met kabeljauw en spekjes. Je kan er alle kanten mee op. Bekijk voor meer inspiratie onze risotto recepten!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Sesamzaad
  • Ei
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via