Koreaanse rundvlees Bulgogi
Niveau
Gemiddeld
Tijd
25 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Rundvlees ‘Bulgogi’ met shiitake

Eén van de populairste vleesgerechten in Korea is Bulgogi, dunne plakjes gesneden rundvlees met een simpele, lekkere marinade. Bulgogi is zeker een gerecht dat zeker niet mag ontbreken tijdens een Oosterse gourmetavond. Maak het af met shiitake, wortel en rijst. Eet smakelijk!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept rundvlees ‘bulgogi’ met shiitake

Kookmodus
Bereidingstijd
25 min
Wachttijd
1u 0min
Totale tijd
1u 25min
Kookmodus
1
Snijd de biefstuk in dunne plakjes. Pel en snipper de knoflook fijn. Meng het vlees met de knoflook, sojasaus, mirin en ¼ sesamolie.
2
Laat het vlees 30 min. marineren in de koelkast. Laat 30 min. voor gebruik op kamertemperatuur komen.
3
Spoel de basmati rijst in een zeef onder koud water tot het water helder blijft. Laat goed uitlekken.
4
Verwarm de resterende sesamolie in een kookpan op middelhoog vuur. Voeg de rijst toe en fruit de rijst in 3 min. glazig.
5
Draai het vuur laag en voeg het water toe. Roer eenmalig goed door en sluit dan de pan af met deksel. Stoom de rijst 15 tot 20 min. op laag vuur. Haal de deksel niet van de pan tijdens het stomen.
6
Haal de pan van het vuur en laat nog 10 min. staan met deksel op de pan.
7
Pluk en was de blaadjes little gem los van de krop. Snijd eventueel grote shiitake door de helft.
8
Meng kort voor het bakken de shiitake door het vlees. Bak het vlees en shiitake 4 min. op de bakplaat.
9
Serveer het slablad met daarin wat rijst, wortel en daarop het vlees en shiitake. Maak af met wat sesamzaadjes.

Wat is Bulgogi?

Bulgogi is dunne plakjes gesneden rundvlees in een heerlijke marinade van knoflook, sojasaus, mirin en sesamolie. Bulgogi betekent letterlijk vuurvlees, gebaseerd op de bereidingswijze van het gerecht. In Korea is het namelijk gebruikelijk om in restaurants gemarineerd vlees zelf te grillen boven een vuur zoals een BBQ of op een bakplaat. Vaak zijn deze apparaten ingebouwd in de tafels, waardoor je al snel kan genieten van het heerlijke, malse vlees.

Wat is shiitake?

Shiitake is een soort eetbare paddenstoel die oorspronkelijk uit Azië komt. Het heeft een kenmerkende umami-smaak en een vlezige textuur. Shiitake wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken vanwege zijn smaak en wordt vaak gebruikt in roerbakgerechten, soepen en sauzen.

Hoe lang moet shiitake bakken?

Shiitake paddenstoelen worden meestal gebakken op middelhoog vuur gedurende ongeveer 5-7 minuten, of tot ze zacht en goudbruin worden. De exacte baktijd kan variëren afhankelijk van de gewenste textuur en de grootte van de paddenstoelen.

Meer Koreaanse recepten

De Koreaanse keuken wordt steeds populairder! Logisch ook, gezien de Koreaanse keuken heel smakelijk én simpel is. Populaire gerechten zijn bijvoorbeeld deze Bulgogi, maar ook home-made kimchi en Koreaanse hotpot. Serveer de gerechten met lekkere smaakmakers als sesamolie en vissaus voor extra smaak.

Pinot Noir
Wijntip van Yves

Welke wijn bij bulgogi: Domaine Bousquet Reserve Pinot Noir

Bij het Koreaans gourmetten breng je veel smaken samen. Van zoet, tot zout en uiteraard pittig. Niet altijd makkelijk om daar een passende wijn bij te vinden. Wat in mijn optiek altijd goed werkt is kiezen voor een soepele rode wijn met veel fruitintensiteit en weinig zuren. Het liefst in de stijl dat je de wijn ook nog een beetje kunt terug koelen voor het verfrissende element. De Domaine Bousquet Reserve Pinot Noir voldoet perfect. Deze licht houtgerijpte Pinot uit het Argentijnse Mendoza barst van het rijpe kersenfruit en past zich moeiteloos aan bij de vele smaken die ter tafel komen. Serveer de wijn bij voorkeur op een graad of 16.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Sesamzaad
  • Gluten
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?