In samenwerking met:
risotto met kabeljauw en spekjes
Niveau
Gemiddeld
Tijd
40 min
Bevat vlees
Bevat vis

Risotto met kabeljauw en spekjes

Het maken van risotto kost je door het vele roeren wat meer tijd, maar het resultaat is het meer dan waard! We kiezen voor een luxe variant en maken risotto met kabeljauw en spekjes. Lekker romig door de crème fraîche en natuurlijk mag de witte wijn niet ontbreken in de bereiding. Leuk tijdens het kerstdiner, maar dit recept kan je eigenlijk het hele jaar door serveren!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten

Recept risotto met kabeljauw en spekjes

Kookmodus
Bereidingstijd
40 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
40 min
Kookmodus
1
Breng de visfumet met het water aan de kook. Pel en snijd de knoflook en ui fijn. Ris de blaadjes van de takjes rozemarijn en snijd fijn. Rasp de schil van de citroen (rasp het witte gedeelte niet mee, dit is bitter) en snijd de vrucht in parten
2
Verhit een pan met de olijfolie en bak de ui, knoflook en de helft van de rozemarijn glazig. Voeg de risottorijst toe, bak 2 min. mee en roer door. Blus af met de witte wijn en roer goed tot de risotto alle wijn heeft opgenomen. Voeg daarna 1/3 van de visfumet toe. Laat de risotto 25 min. zachtjes koken en voeg in delen de rest van de bouillon toe. Roer de crème fraîche door de risotto en breng op smaak met peper en zout.
3
Verhit ondertussen een droge pan en bak de spekreepjes in 5 min. krokant. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
4
Dep de kabeljauwfilet goed droog en snijd in gelijke stukken. Bak in de koekenpan met het spekvet 3 min. per kant tot de kabeljauw gaar is.
5
Verdeel de risotto over de borden. Roer de citroenrasp en de resterende rozemarijn door de spekjes en verdeel over de risotto. Leg de kabeljauwfilet in het midden en leg er een partje citroen bij.

Welke rijst gebruik je voor risotto?

Voor het maken van risotto is het essentieel om een rijstsoort te kiezen met een hoog zetmeelgehalte, waardoor de risotto zijn kenmerkende romige textuur krijgt. De drie meest gangbare rijstsoorten voor risotto zijn Arborio, Carnaroli en Vialone Nano.

Arborio is wellicht de bekendste en meest gebruikte rijst voor risotto. Deze rijst heeft korte, dikke korrels die veel vocht kunnen opnemen, wat resulteert in een smeuïge consistentie. Carnaroli, ook wel de ‘koning van de rijst’ genoemd, heeft iets langere korrels dan Arborio en behoudt tijdens het kookproces een stevige kern. Hierdoor krijgt de risotto een heerlijke textuur. Vialone Nano is een andere uitstekende keuze, vooral populair in de Veneto-regio van Italië. Deze rijst heeft kleine, ronde korrels en staat bekend om zijn goede absorptievermogen.

Hoewel deze drie de meest voorkomende zijn, zijn er ook andere rijstvariëteiten die geschikt kunnen zijn voor risotto, zoals Baldo, Roma of Calriso. Belangrijk is dat de rijstsoort een hoog zetmeelgehalte heeft en in staat is vocht op te nemen terwijl de korrel toch stevig blijft. Het juiste type rijst is cruciaal voor het bereiken van de authentieke romige en smaakvolle risotto.

Andere smaakvolle risotto’s

Met risotto’s kan je eindeloos variëren. Kies als basis voor een goede rijstsoort en vervolgens kan je het bereiden met eigenlijk alles wat je lekker vindt! Aanraders zijn deze paddenstoelenrisotto met pastinaak en de risotto met stoofvlees. Meer inspiratie? Ontdek alle risotto recepten op Eatertainment.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Sulfiet
  • Vis
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via