Het maken van risotto kost je door het vele roeren wat meer tijd, maar het resultaat is het meer dan waard! We kiezen voor een luxe variant en maken risotto met kabeljauw en spekjes. Lekker romig door de crème fraîche en natuurlijk mag de witte wijn niet ontbreken in de bereiding. Leuk tijdens het kerstdiner, maar dit recept kan je eigenlijk het hele jaar door serveren!
Voor het maken van risotto is het essentieel om een rijstsoort te kiezen met een hoog zetmeelgehalte, waardoor de risotto zijn kenmerkende romige textuur krijgt. De drie meest gangbare rijstsoorten voor risotto zijn Arborio, Carnaroli en Vialone Nano.
Arborio is wellicht de bekendste en meest gebruikte rijst voor risotto. Deze rijst heeft korte, dikke korrels die veel vocht kunnen opnemen, wat resulteert in een smeuïge consistentie. Carnaroli, ook wel de ‘koning van de rijst’ genoemd, heeft iets langere korrels dan Arborio en behoudt tijdens het kookproces een stevige kern. Hierdoor krijgt de risotto een heerlijke textuur. Vialone Nano is een andere uitstekende keuze, vooral populair in de Veneto-regio van Italië. Deze rijst heeft kleine, ronde korrels en staat bekend om zijn goede absorptievermogen.
Hoewel deze drie de meest voorkomende zijn, zijn er ook andere rijstvariëteiten die geschikt kunnen zijn voor risotto, zoals Baldo, Roma of Calriso. Belangrijk is dat de rijstsoort een hoog zetmeelgehalte heeft en in staat is vocht op te nemen terwijl de korrel toch stevig blijft. Het juiste type rijst is cruciaal voor het bereiken van de authentieke romige en smaakvolle risotto.
Met risotto’s kan je eindeloos variëren. Kies als basis voor een goede rijstsoort en vervolgens kan je het bereiden met eigenlijk alles wat je lekker vindt! Aanraders zijn deze paddenstoelenrisotto met pastinaak en de risotto met stoofvlees. Meer inspiratie? Ontdek alle risotto recepten op Eatertainment.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment