De lekkerste wijntips

Wijn die perfect bij de maaltijd past

Wie houdt er niet van; een uitgebreid diner met familie of vrienden, sfeervolle verlichting en muziek, lekker eten op tafel… een goede fles wijn maakt het helemaal af.

Wijn die perfect bij de maaltijd past kan de smaak van gerechten versterken én andersom. Vind jij het ook heerlijk om de avondmaaltijd te combineren met goed glas rode of witte wijn? Wij hebben alle recepten met de lekkerste wijntips voor je verzameld!

Vleesgerechten met wijntips

Staat er vanavond vlees op het menu? Serveer er dan een rood wijntje bij! De juiste wijn kan jouw stukje biefstuk of wildvlees nóg smaakvoller maken. Let goed op wat voor soort vlees je bereidt en pas hier de wijn op aan. Hoe meer smaak er in een gerecht zit, hoe steviger de rode wijn.

Waarom wijn bij het diner?

Een goed glas wijn bij de maaltijd is niet alleen lekker, het heeft ook voordelen. De juiste bijpassende wijn kan de smaak van ingrediënten versterken. Dat werkt ook andersom zo; het juiste gerecht kan de smaak van de wijn versterken. De juiste combinatie zorgt voor ware smaakexplosies!

Natuurlijk hoort er bij elk glas wijn een glas water op tafel. En drink met mate; houd het bij 1 of 2 wijntjes per dag.

Visgerechten met wijntips

Ben jij van plan om een lekker visje te bereiden? Vergeet dan niet een wit wijntje te schenken! Witte druivenrassen zijn beter te combineren met visgerechten dan blauwe druivenrassen. De meeste vissoorten zijn licht en fris van smaak, waardoor een droge witte wijn perfect aansluit.

Vegetarische gerechten met wijntips

Kijk bij vegetarische gerechten goed naar het hoofdingrediënt voordat je een wijn kiest. Wanneer je een oosters gerecht maakt, zoals vegetarische noedelsoep, dan is een droog wit wijntje het lekkerst hierbij. Liever de champignon bourguignon maken? Serveer hem met een aromatische rode wijn!

De juiste wijnglazen

Bij het opdekken van de tafel is het handig om rekening te houden welke wijnen je gaat schenken. Wijn komt namelijk beter tot z’n recht in het juiste wijnglas. Hierbij op een rijtje welke wijn je in welk glas schenkt voor de beste smaakbeleving:

Rode wijn: rode wijn schenk je het beste in een groot glas met een brede kelk. Dan komt er meer zuurstof bij zodat de wijn zich beter kan ontwikkelen;

Witte wijn of rosé: deze wijnen serveer je in een minder groot glas dat ovaalvormig naar boven toeloopt. De smalle opening van het glas zorgt ervoor dat de aroma’s langer blijven hangen;

Mousserende wijn: om te zorgen dat het koolzuur minder snel ontsnapt drink je mousserende wijn het beste uit een flûte. Zo blijft je glas bubbels het langste sprankelend!