Heerlijk bij een zomerse barbecue, als snack bij de friet of gewoon op een doordeweekse avond: de hamburger is jouw antwoord! De klassieke hamburger gemaakt van rundergehakt en lekker op een broodje met sla, uitjes en kaas voor de liefhebber valt altijd in de smaak, maar wist je dat er nog véél meer burger recepten zijn? Denk aan visburgers, vega burgers of een burger met verrassende toppings. Met burger recepten kun je variëren zoveel als je wilt, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: zelf hamburgers maken is het aller lekkerst. Laat je inspireren!
De traditionele hamburger wordt gemaakt van hamburgervlees. Dit is gehakt, vaak gekruid met de lekkerste kruidenmix, gevormd tot een schijfje zoals we de hamburger kennen. Ben jij fan van een échte beefburger? Dan hebben wij een aantal lekkere hamburger en cheeseburger recepten, die gemaakt zijn van gehakt. Ga jij voor een hamburger met een Aziatisch tintje? Of ben je happy met een ouderwetse cheeseburger met uienringen?
Lekkere hamburgers zijn er in alle soorten en maten. Eén van de beste hamburger recepten blijft toch die van de traditionele hamburger. Het lekkerste is als de hamburgers op de BBQ worden gegrild, maar ook in de pan kan dit prima. Ook zo handig aan een broodje hamburger: je kunt deze opbouwen precies naar jouw smaak! Dus liever geen cheddarkaas op je burger? Geen probleem, dan laat je deze gewoon achterwege. Zo maak je altijd een burger die jij lekker vindt.
Hoewel hamburgers gemaakt worden van gehakt, kunnen de lekkerste burgers ook van andere ingrediënten gemaakt worden. Zo is vis een prima optie om de burger eens nieuw leven in te blazen! Een visburger maken is supermakkelijk met behulp van onze recepten. Van kabeljauwburger, tot zalmburger, maar ook de tonijnburger is een heerlijke burger om uit te proberen. Probeer deze en onze andere visrecepten eens!
Doordat we de hamburger kennen vanuit de fastfood branche denken we al gauw dat dit een ongezonde, vette hap is. Gelukkig is dit niet altijd het geval, doordat je kunt variëren met de burger en het beleg op je broodje! Kies daarom eens voor de gezondere optie, zoals de bietenburger. Deze ziet er verrassend uit door de kleur van de bieten en heeft ook een bijzondere en lekkere smaak. Ook de visburgers zijn meestal de betere optie als je voor een gezonde variant kiest. Liever de klassieke hamburger? Probeer deze dan eens met een volkoren hamburger broodje!
Hoewel een hamburger op zichzelf al erg lekker is, is een hamburger menu niet compleet zonder een sausje en bijgerecht. Een lekker bijgerecht bij de hamburger is natuurlijk friet, maar het is ook leuk om een beetje te variëren. Een lekkere, en gezondere, vervanging van friet zijn deze zoete aardappelchips met geroosterde kikkererwten. Bij een hamburger kan de topping natuurlijk ook niet ontbreken. Maak je hamburger af met mayonaise, curry, ketchup of elk ander sausje wat jij lekker vindt! Het lekkerste is natuurlijk een zelfgemaakte saus. Dus voor welke hamburgersaus kies jij: een zelfgemaakte knoflooksaus, één van onze andere zelfgemaakte sauzen of toch een makkelijke kant-en-klare saus?
Je hebt hier al een aantal lekkere hamburger ideeën kunnen lezen, maar voor het recept van de dag kiezen wij voor een heerlijke Chutney burger. Deze hamburger is gemaakt van gehakt en heeft een heerlijke mango chutney.
Maak je hamburger menu af met een lekkere side salad, zoals deze sumak komkommer en rode ui salade.
Benieuwd naar nog meer speciale hamburgers? Ga dan voor één van onze luxe hamburgerbroodjes. Wat een hamburger een luxe hamburger maakt, hangt vaak af van wat je op je broodje doet. Een bijzondere combinatie is bijvoorbeeld The wakame bruschetta festa, een vegan burger belegd met onder andere bruschetta wakame salsa. Liever wat bekendere smaken? Maak dan eens deze oer-Hollandse frikandelburger Dutch style! De burger is, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt van frikandellen en wordt belegd met curry, mayonaise en uitjes. Een frikandel speciaal, maar dan net even anders!
Een broodje hamburger is op zijn tijd echt verrukkelijk. Soms is het erg lastig om te bepalen wat lekker is om een broodje hamburger mee te beleggen. Het is natuurlijk leuk om iedere keer iets anders te proberen! Kies vooral ingrediënten die je zelf lekker vindt. Houd je juist van kaas of beleg je het liever met bacon? Zo kun je het ook nog lekker maken met wat sla. Ben je een beetje uitgekeken op de standaard belegging van sla? Denk dan eens aan zuurkool, augurken, uienringen, wortel, paprika of iets anders waar jouw voorkeur naar uit gaat!
De baktijd van een hamburger varieert, afhankelijk van de gewenste gaarheid en de dikte van de burger. Over het algemeen wordt een hamburger 4-5 minuten per kant gebakken op middelhoog vuur. Met deze tijd zal de hamburger medium rare tot medium gegaard worden. Om het steeds wat gaarder te maken voeg je 1-2 minuten bakken per kant toe.
De oorsprong van de hamburger is niet precies te achterhalen. De moderne versie is waarschijnlijk ontstaan in de Verenigde Staten. Het concept van vleesgehakt op een broodje is echter al eeuwen uit, dit is dus begonnen in Amerika.