Ken je dat: je hebt gekookt en uiteindelijk teveel ingrediënten in huis gehaald. Je blijft dan met restjes zitten. Het is zonde om hier niets meer mee te doen. Maar veel mensen weten simpelweg niet hoe ze de restjes het beste kunnen hergebruiken. Wij helpen je een handje: op deze pagina geven we je inspiratie over wat je kan doen met verschillende type restjes. Op die manier help jij voedselverspilling tegen te gaan en ga je voor no-waste.
Tijdens het koken gebeurt het vaak dat je net teveel groenten hebt gesneden dan je daadwerkelijk nodig hebt. Gooi de groenten dan niet weg, maar bewaar het als extra groente voor in een ander gerecht.
Een brood wat te lang in de kast ligt is vaak niet meer lekker om te gebruiken als ontbijt of lunch. Toch betekent dat niet dat je het brood weg hoeft te gooien, want met oud brood kan je ontzettend veel andere gerechten maken.
Soms kom je een recept tegen waarbij je alleen het eiwit of eigeel hoeft te gebruiken. Het overgebleven deel kan je later gebruiken in bijvoorbeeld een saus of lekker bakrecept.
Wil jij weten wat je – naast gebruik te maken van onze no-waste recepten – nog meer kan doen tegen voedselverspilling? Dan hebben wij een aantal tips voor je:
Heb je fruit of kruiden over? Met slechts een paar extra ingrediënten kan je daar een lekkere compote of pesto van maken. Deze kan je dan bewaren voor een later moment.
Als je chocolade over hebt en je het niet allemaal zelf wil opsnoepen, dan zijn er nog genoeg mogelijkheden om de chocolade te gebruiken in andere recepten. Leuk om uit te delen!
In een frittata kan je heel veel verschillende restjes verwerken: groenten, vlees, vis, pasta, enzovoorts. Niet voor niets dat een frittata het ideale no-waste gerecht is!