Ken je dat: je hebt gekookt en uiteindelijk teveel ingrediënten in huis gehaald. Je blijft dan met restjes zitten. Het is zonde om hier niets meer mee te doen, maar veel mensen weten simpelweg niet hoe ze de restjes het beste kunnen hergebruiken. Wij helpen je een handje: op deze pagina geven we je inspiratie over wat je kan doen met verschillende type restjes. Op die manier help jij voedselverspilling tegen te gaan en ga je voor no-waste!
Tijdens het koken gebeurt het vaak dat je nét teveel groenten hebt gekocht dan je daadwerkelijk nodig hebt. Gooi de groenten dan niet weg, maar bewaar het als extra groente voor in een ander gerecht. Zo kun je groenterestjes gemakkelijk toevoegen aan gerechten als noedels uit de oven of een vegetarische groenten curry. Zo gooi je minder snel iets in de prullenbak!
In een frittata kan je heel veel verschillende restjes verwerken: groenten, vlees, vis, pasta, noem maar op. Niet voor niets dat een frittata het ideale no-waste gerecht is! Maak met je restjes bijvoorbeeld deze frittata met tomaat, olijven, spekjes en kaas. Lekker als ontbijt, lunch of diner. Of kies voor deze rijkgevulde vegetarische groentefrittata. Voeg gerust groenten toe die je over hebt en maak je eigen variant op dit recept!
Een brood wat te lang in de kast ligt is vaak niet meer lekker om te gebruiken als ontbijt of lunch. Toch betekent dat niet dat je het brood weg hoeft te gooien, want met oud brood kan je ontzettend veel andere gerechten maken. Zo is oud brood ideaal om te gebruiken voor wentelteefjes of voor een heerlijke broodpudding.
Soms kom je een recept tegen waarbij je alleen het eiwit of eigeel hoeft te gebruiken. Het overgebleven deel kan je later gebruiken in bijvoorbeeld een saus of lekker bakrecept. Maak bijvoorbeeld van het overgebleven eiwit pavlova met frambozenjam en van het overgebleven eigeel hollandaisesaus.
Wil jij weten wat je – naast gebruik te maken van onze no-waste recepten – nog meer kan doen tegen voedselverspilling? Dan hebben wij een aantal tips voor je:
Heb je fruit of kruiden over? Met slechts een paar extra ingrediënten kan je daar een lekkere compote of pesto van maken. Deze kan je dan bewaren voor een later moment. Maak van overgebleven appels je eigen pittige appelcompote of verwerk restjes bladgroenten tot een pesto, zoals deze rucola pesto.