Chocolade kokosmakronen

No-waste: geen restjes meer weggooien!

Noedels uit de oven

No-waste koken

Ken je dat: je hebt gekookt en uiteindelijk teveel ingrediënten in huis gehaald. Je blijft dan met restjes zitten. Het is zonde om hier niets meer mee te doen, maar veel mensen weten simpelweg niet hoe ze de restjes het beste kunnen hergebruiken. Wij helpen je een handje: op deze pagina geven we je inspiratie over wat je kan doen met verschillende type restjes. Op die manier help jij voedselverspilling tegen te gaan en ga je voor no-waste!

Rijkgevulde vegetarische groentefrittata

Frittata's: hét no-waste gerecht

In een frittata kan je heel veel verschillende restjes verwerken: groenten, vlees, vis, pasta, noem maar op. Niet voor niets dat een frittata het ideale no-waste gerecht is! Maak met je restjes bijvoorbeeld deze frittata met tomaat, olijven, spekjes en kaas. Lekker als ontbijt, lunch of diner. Of kies voor deze rijkgevulde vegetarische groentefrittata. Voeg gerust groenten toe die je over hebt en maak je eigen variant op dit recept!

Oud brood gebruiken in recepten

Een brood wat te lang in de kast ligt is vaak niet meer lekker om te gebruiken als ontbijt of lunch. Toch betekent dat niet dat je het brood weg hoeft te gooien, want met oud brood kan je ontzettend veel andere gerechten maken. Zo is oud brood ideaal om te gebruiken voor wentelteefjes of voor een heerlijke broodpudding.

Gesplitste eieren

Soms kom je een recept tegen waarbij je alleen het eiwit of eigeel hoeft te gebruiken. Het overgebleven deel kan je later gebruiken in bijvoorbeeld een saus of lekker bakrecept. Maak bijvoorbeeld van het overgebleven eiwit pavlova met frambozenjam en van het overgebleven eigeel hollandaisesaus.

chocolade schotsen

Tips tegen voedselverspilling

Wil jij weten wat je – naast gebruik te maken van onze no-waste recepten – nog meer kan doen tegen voedselverspilling? Dan hebben wij een aantal tips voor je:

  1. Maak een weekmenu. Op die manier ga je planmatig om met je inkopen en koop je niet te veel. Onze menu planner kan je daarbij helpen. Krijg toegang tot jouw menu planner met een gratis Eatertainment profiel.
  2. Vries eten in. Dan kan je alsnog je eten bewaren als je teveel hebt gemaakt. Op een avond met weinig tijd tover je alsnog een smaakvolle maaltijd op tafel.
  3. Check je voorraad vóórdat je boodschappen doet. Maak je bijvoorbeeld vanavond spaghetti bolognese? Kijk dan in je voorraadkast of je nog een pak spaghetti hebt liggen.
  4. Doe boodschappen met een boodschappenlijstje. Zo weet je zeker dat je producten in huis haalt die je écht nodig hebt, en zit je achteraf niet met een hoop groente die je niet gebruikt.

Heb je fruit of kruiden over? Met slechts een paar extra ingrediënten kan je daar een lekkere compote of pesto van maken. Deze kan je dan bewaren voor een later moment. Maak van overgebleven appels je eigen pittige appelcompote of verwerk restjes bladgroenten tot een pesto, zoals deze rucola pesto.

Overgebleven chocolade

Als je chocolade over hebt en je het niet allemaal zelf wil opsnoepen, dan zijn er nog genoeg mogelijkheden om de chocolade te gebruiken in andere recepten. Maak eens chocoladekoekjes, truffels of chocoladeschotsen. Leuk om uit te delen en superlekker!