Kruidentuintje Met Witte Asperge En Creme Fraiche

Asperge recepten

Gegratineerde Kabeljauw Met Witte Asperges

Asperges

De oogst van de witte asperges: we kijken er elk jaar weer naar uit! Het witte goud kan in veel verschillende recepten verwerkt worden: van een plaattaart tot een snelle witte aspergesoep. Ook de groene asperges, waar we het hele jaar door van kunnen genieten, worden niet overgeslagen. Bekijk alle recepten op deze pagina.

Zalm In Chardonnay Sinaasappelsaus Met Venkel Asperges

Hoe groeien witte asperges?

 

Een witte asperge groeit in een zandbed, dat bedekt wordt door zwart-witte folie. Aan het begin ligt de zwarte kant van de folie naar boven, zodat het warmte aantrekt en het bed lekker verwarmt. Dat zorgt ervoor dat de asperges gaan groeien. Naarmate het seizoen vordert en het warmer wordt, wordt de folie omgedraaid naar de witte kant, zodat het niet té warm wordt. Een asperge begint te groeien vanaf 12°C, dus dat is nog redelijk koud.

Warme krieltjessalade met groene asperges en linzen

Groen of wit?

 

Het duidelijkste verschil is natuurlijk de kleur. Maar hoe komt het dat de kleur zo verschilt? Dit komt omdat groene asperges boven de grond groeien. Witte asperges groeien onder de grond, bedekt met zwarte folie. Hierdoor zien zij dus nooit zon en blijven ze mooi wit! Maar er zijn natuurlijk andere verschillen. Zo hoef je een groene asperge niet te schillen. Ook is de smaak van de groene asperge wat sterker dan die van een witte en is de groene asperge het hele jaar door verkrijgbaar.