Zandkoekjes
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Klassieke zandkoekjes

Knapperige zandkoekjes, je hebt ze vast wel eens gemaakt. Snel en makkelijk om te maken en de smaak? Die is onweerstaanbaar! Wij delen het recept voor klassieke zandkoekjes.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

15 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept klassieke zandkoekjes

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
45 min
Totale tijd
1u 5min
Kookmodus
1
Mix de bloem met de vanillesuiker, kristalsuiker en het zout. Voeg daarna de boter toe samen met de eidooier en mix het geheel met je handen tot een kruimelig deeg. Voeg het water toe en kneed tot een gladde bol deeg. Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het voor 30 min. in de koelkast.
2
Verwarm de oven voor op 175°C boven- en onderwarmte. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het bol deeg uit tot een dunne plak. Steek met een ronde uitsteekvorm koekjes uit het beslag en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal tot het deeg op is.
3
Bak de koekjes in 10-15 min. goudbruin en laat ze vervolgens helemaal afkoelen op de bakplaat.

Zandkoekjes in allerlei vormen en maten

Een heerlijk zandkoekje, wij houden er wel van! Deze zandkoekjes zijn geliefd bij vrijwel iedereen. Het zijn eenvoudige koekjes om te maken en ze staan bekend om hun kruimelige textuur en subtiele vanillesmaak. Hoewel het basisrecept maar een paar ingrediënten bevat, zijn er talloze variaties die je kunt uitproberen om je zandkoekjes een unieke twist te geven. Gebruik dit recept voor klassieke zandkoekjes als basis en ga experimenteren met wat jij lekker vindt!

Een frisse variant is de toevoeging van citroenrasp aan het deeg, waardoor de koekjes een verfrissende citrussmaak krijgen. Voor een extra knapperige textuur kun je gehakte noten, zoals amandelen of walnoten, toevoegen aan het deeg. Chocoladeliefhebbers kunnen genieten van zandkoekjes met stukjes pure, melk- of witte chocolade erdoorheen gemengd. Wil je echt iets anders qua smaak? Probeer dan eens om kaneel, nootmuskaat of gember toe te voegen. Heerlijk bij een kopje warme thee tijdens de wintermaanden!

Ook leuk om, eventueel samen met de kinderen, te doen: zandkoekjes maken in allerlei verschillende vormen. Voor dit recept hebben wij een ronde uitsteekvorm gebruikt, maar wat dacht je van koekjes in de vorm van sterren, hartjes of zelfs letters? Vergeet niet om te spelen met decoratie! Strooi wat gekleurde suiker, hagelslag of gesmolten chocolade over de koekjes voordat je ze bakt voor een feestelijke en smakelijke afwerking.

Meer recepten voor zandkoekjes

Liever aan de slag met een ander recept? Maak eens deze zandkoekjes met pistachenootjes, citroen en witte chocolade. In deze koekjes komen alle smaken mooi samen! Ga je bakken met Pasen? Maak dan zeker deze paashaas zandkoekjes met witte chocolade. Ontzettend leuk om samen te maken!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Ei
  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via