
Spruiten zijn echte seizoensgroenten. Je kan ze het hele jaar door kopen, maar in Nederland zijn ze eigenlijk het lekkerst tussen oktober en februari. Je kan spruitjes op veel verschillende manieren bereiden en in gerechten gebruiken. Een recept met spruiten kan heel makkelijk zijn. Ontdek in deze blog handige tips en de 6 lekkerste spruiten recepten.
Van een spruiten stamppot tot spruiten uit de oven, de opties met spruitjes als hoofdingrediënt zijn eindeloos. Ideaal voor in de herfst en winter, want spruiten bevatten ook nog eens een hele hoop vitamientjes. Of je nu kiest voor oosterse zalmfilet met spruitjes en rijst als hoofdgerecht of deze geroosterde spruitjes met miso als bijgerecht, met spruitjes zit je altijd goed.

Spruitjes hebben soms nog steeds een slechte reputatie omdat ze bitter kunnen smaken. Maar, als je ze op de juiste manier klaarmaakt, zijn ze hartstikke lekker. Knapperig, een beetje nootachtig en super smaakvol. De vraag der vragen is meestal: hoe lang moet je spruiten koken? Het antwoord is heel makkelijk, want je moet spruitjes zeker niet te lang koken. In ongeveer 5 tot 8 minuten kook je ze beetgaar. Als je erin prikt met een vork moeten ze zacht zijn, maar nog wel een beetje stevig.

Ook spruitjes wokken is een goed idee. Dat geeft ze een nootachtige smaak met nog meer bite. Je kunt ze het beste van tevoren halveren. Voor extra smaak voeg je knoflook, rode peper, sojasaus of honing toe. Om het wokken sneller te laten gaan, kan je spruiten blancheren. Zo behouden ze ook hun mooie groene kleur. Dat doe je door ze voor het wokken 2-3 minuten te koken. Schep ze eruit en dompel ze meteen in ijswater, of spoel ze af onder koud stromend water. Na het uitlekken zijn ze klaar om te wokken! Extra tip: spruitjes zijn een goede combinatie met zoetige smaken zoals kastanjes, walnoten of pecannoten. Of kies voor gember, knoflook en sesamolie voor een Aziatische twist.
Nog meer doen met spruitjes? Verwerk ze dan eens in een ovenschotel. Comfortfood, maar toch gezond! Perfect voor een herfst- of winterdag. Deze ovenschotel met spruitjes en spek staat in een mum van tijd op tafel. Genieten maar!
Vind je dit leuk?
Over dit onderwerp
Gemaakt door Eatertainment