Plaattaart Met Witte Asperges En Aardappel
Lifestyle

Alles over asperges

Het is weer tijd voor het witte goud! Asperges zijn weer volop verkrijgbaar en daar worden wij blij van. Maar weet jij eigenlijk wat het verschil is tussen een witte en groene asperge? Of hoe een asperge groeit? Je leest het allemaal in deze blog. Ook delen wij de lekkerste recepten met je!

Groen of wit?
Het duidelijkste verschil is natuurlijk de kleur. Maar hoe komt het dat de kleur zo verschilt? Dit komt omdat groene asperges boven de grond groeien. Witte asperges groeien onder de grond, bedekt met zwarte folie. Hierdoor zien zij dus nooit zon en blijven ze mooi wit! Maar er zijn natuurlijk andere verschillen. Zo hoef je een groene asperge niet te schillen. Ook is de smaak van de groene asperge wat sterker dan die van een witte en is de groene asperge het hele jaar door verkrijgbaar.

Hoe groeit een witte asperge?
Een witte asperge groeit in een zandbed. Daar overheen wordt een zwart-witte folie gelegd. Aan het begin ligt de zwarte kant van de folie naar boven, zodat het warmte aantrekt en het bed lekker verwarmt. Dat zorgt ervoor dat de asperges gaan groeien. Naarmate het seizoen vordert en het warmer wordt, wordt de folie omgedraaid naar de witte kant, zodat het niet té warm wordt. Een asperge begint te groeien vanaf 12°C, dus dat is nog redelijk koud.

Weetjes over het witte goud

  • Het aspergeseizoen stopt elk jaar op 24 juni. Dit is niet omdat de plant dan stopt met groeien, maar dit is om de kwaliteit van de plant te bewaren. Een aspergeplant heeft minimaal 100 groeidagen nodig om het volgende jaar weer voor genoeg asperges te zorgen. Vandaar dat ze altijd op 24 juni stoppen met het steken, zodat de plant sowieso 100 groeidagen krijgt.
  • Wil je weten of je asperges vers zijn? Wrijf ze tegen elkaar aan. Als je een piepend geluid hoort, weet je zeker dat ze echt vers zijn.
  • Er bestaat naast de bekende witte en groene variant ook nog een paarse variant. Deze zul je alleen niet zo vaak tegenkomen.
  • Met warm weer kan een asperge wel 10 cm per dag groeien. De langste asperge die ooit gestoken is, was 3 meter en 11 centimeter!

Het eten van de asperge is natuurlijk het leukste. Het klassieke recept van witte asperges in combinatie met krieltjes, ei, ham en Hollandaise saus doet het altijd goed. Toch een keer wat anders op tafel? Probeer dan eens deze recepten voor wat variatie op tafel.

Plaattaart Met Witte Asperges En Aardappel

Plaattaart met witte asperges en aardappel
Anders met asperges! Wij maken een heerlijke plaattaart met asperges en aardappel. Het is een makkelijk recept met slechts 10 minuten voorbereidingstijd waarbij de oven het meeste werk doet. Serveer de plaattaart lekker met wat extra frisse yoghurt-mayonaise saus en smullen maar.

Groene Asperge Zalmrolletjes

Groene asperge-zalm rolletjes 
Ook voor de groene asperge hebben wij een top recept! Namelijk deze heerlijke groene asperge rolletjes met zalm en kwarteleitjes. Ook dit recept staat zo op tafel, maar gooit hoge ogen bij je medeeters. Garneer het met krieltjes en lekkere yoghurtsaus.

Risotto met witte asperges en gedroogde Parmaham

Een klassiek recept met witte asperges is altijd goed, maar deze risotto met witte asperges is ook zeker een aanrader! Extra lekker dankzij de toevoeging van krokante Parmaham en frisse tuinerwten.

Vind je dit leuk?

Over dit onderwerp

Soort
Artikelen

Gemaakt door Eatertainment

Delen via