Eatertainment > Inspiratie > Blog > Jackfruit, fruit als nieuwe vleesvervanger?! Blog Jackfruit, fruit als nieuwe vleesvervanger?!
Lifestyle

Jackfruit, fruit als nieuwe vleesvervanger?!

Jackfruit, fruit als nieuwe vleesvervanger? Nangka of jackfruit is een enorme (tot wel 40 kilo wegende) boomvrucht die oorspronkelijk uit India komt, maar nu in heel tropisch Azië groeit. Hij wordt tegenwoordig steeds meer gebruikt in de vegetarische en veganistische keuken.

Jackfruit als vleesvervanger 
Jackfruit is heel voedzaam en bevat vitamine A, vitamine B6 en vitamine C, ijzer, calcium en kalium. Ondanks de voedingswaarden is het belangrijk om jackfruit te eten met een andere eiwitbron. De jackfruit bevat namelijk genoeg ijzer, maar komt te kort op de andere voedingswaardes. Volgens het Voedingscentrum moet een goede vegetarische keuze namelijk vitamine B1, vitamine B12, ijzer en meer dan 20% van de energie aan eiwitten bevatten. Toch mag dat de pret niet drukken, want wanneer je de harde stukjes van het vruchtvlees afsnijdt hou je een zacht deel over. Dit zachte deel kan je uit elkaar trekken, waardoor je een “pulled pork” idee krijgt. De “pulled pork” kan je kruiden of bakken om er vervolgens een heerlijke smaak aan toe te voegen!

Bizar feitje over jackfruit 
Zoals je hierboven leest heeft het jackfruit ontzettend veel voordelen. Zo kan je hem op verscheidene manieren gebruiken en is hij perfect om gevarieerd vegetarisch of veganistisch te eten. Wel zit er een keerzijde aan het jackfruit die noemenswaardig is. Wanneer de jackfruit rijp is gaat de buitenste schil namelijk ruiken naar rotte uien. Op deze manier weten dieren dat de vrucht eetrijp is en verspreiden ze zo de zaden. Mensen plukken de vrucht daarentegen liever wanneer hij nog niet rijp is, zodat ze deze geur niet hoeven te ondervinden en dat begrijpen wij volledig!

Wij vinden het leuk om zo nu en dan op de vegetarische tour te gaan. Hieronder vind je een aantal van onze vegetarische recepten, speciaal geselecteerd voor jullie! Zo staat er 1 heerlijk gerecht bij waarin wij jackfruit hebben gebruikt als vleesvervanger en aanvullend nog 2 vegetarische recepten.

Bao buns met jackfruit in barbecuesaus

Bao buns met jackfruit in barbecuesaus

Ga op de vegetarische tour met onze heerlijke bao buns. Wij vullen deze gestoomde broodjes met jackfruit en een zelfgemaakte barbecuesaus. Een verrassende maaltijd! Bekijk het recept hier.

Saté gemaakt van jackfruit

Met deze jackfruit saté zet jij een overheerlijke vegetarische saté variant op tafel! Mooi weer? Steek de BBQ aan en bereid de saté op de BBQ! Superlekker met de zelfgemaakte pindasaus en een frisse salade.

Vind je dit leuk?

Over dit onderwerp

Soort
Artikelen

Gemaakt door Eatertainment

Delen via