Onmisbaar bij de borrel: een goedgevulde kaasplank! Een kaasplankje bestaat uit, je raadt het al, verschillende soorten kaas met daarbij nog andere lekkere producten. Denk aan verfrissende druiven, knapperige noten, chutney en compotes, verse kruiden en plakjes parmaham of Spaanse fuet. Maar hoe maak je nu het beste een kaasplankje? In deze blog geven we je antwoord op deze vraag!
Een kaasplank is met alleen kaas natuurlijk niet compleet. Wanneer je een kaasplank gaat maken, is het belangrijk om te combineren met andere lekkere hapjes. Zo kan je de smaken van de gekozen kazen ook beter onderscheiden en heb je diverse tegenhangers voor je smaakpapillen. Ga je een kaasplankje samenstellen? Vergeet dan niet de plank aan te vullen met:
Liever een thema? Maak eens een Italiaanse kaasplank of ga voor een luxe kaasplank met Zwitserse kazen.
Van romige tot pittige kazen, er zijn ontzettend veel kazen op uit te kiezen. Het lekkerste is als er op een kaasplank zowel lichte als zwaardere kaasjes liggen. Bij een lichtere kaas kan je denken aan romige brie, iets pittiger is de camembert of geitenkaas. Voor liefhebbers van zwaardere kazen is een blauwaderkaas aan te raden, denk aan roquefort of gorgonzola. Een stuk jonge kaas óf juist een brokkelige oude kaas is ook heerlijk, zeker in combinatie met een (zelfgemaakte) chutney. Probeer te variëren, zodat er voor ieder wat lekkers is!
Een match made in heaven! Kaas en wijn is wat ons betreft de perfecte combinatie. Welke wijn je kiest is afhankelijk van de gekozen kaas. Over het algemeen past witte wijn het beste bij zachte kazen, terwijl rode wijn juist lekker is bij harde, oude kazen. Bij een blauwschimmelkaas is een zoete wijn of port weer heerlijk.
Naast een plank bij de borrel kan je ook kiezen voor een kaasplankje dessert. Een kaasplank als toetje bevat vaak verschillende kazen voor 1 of 2 personen. Het zijn kleinere stukken van allerlei soorten kazen waarbij al je smaakpapillen worden geprikkeld.
Om je een handje te helpen met het opstellen van een kaasplank, hebben wij er eentje voor je gemaakt! Van een frisse geitenkaas tot een krachtige blauwaderkaas, met deze milde tot pittige kazen heb je de perfecte combinatie. Tip: eet van mild naar pittig, dan proef je alle smaken van de kazen het beste!
Over dit onderwerp
Gemaakt door Eatertainment