snelle tonkatsu saus
Lifestyle

Met deze marinades wordt je winter-BBQ een hit!

Barbecueën alleen voor de zomer? Absoluut niet! Wanneer de dagen korter en kouder worden, krijgt barbecueën gewoon een heel nieuwe dimensie. Robuust BBQ–vlees in marinades vol kruiden, specerijen en zoete accenten past perfect bij de winterse sferen. Juist het contrast tussen de kou buiten en de warmte van een vuurkolf maakt een winterse barbecue zo speciaal. In deze blog ontdek je inspirerende BBQ-tips en heerlijke recepten voor jouw ultieme winter-BBQ. 

Gevulde dadels van de BBQ

Waarom een winter BBQ?

Het najaar is het perfecte seizoen voor een winter-BBQ. Richt de tuin gezellig in met sfeervolle verlichting, een vuurkorf en een loungeset met warme dekens. Alleen al de voorbereiding geeft een hoop plezier. Van het klaarzetten van spullen tot het bedenken van wat je wilt gaan grillen. Het is ook leuk om een keer iets anders te proberen, zoals bijvoorbeeld gevulde dadels van de BBQ. Hoe je die karakteristieke, warme smaak van het vlees creërt? Met een goede marinade natuurlijk! Daag jezelf ook eens uit en maak je eigen marinade. Er zijn allerlei verrassende smaakcombinaties mogelijk! 

Teriyakisaus

Tip: neem de tijd 

Bij het bereiden van marinades is het belangrijk om het vlees de tijd te geven, zodat de smaak optimaal tot zijn recht komt en het vlees goed mals wordt. Het geheim van mals barbecue vlees ligt in het fruitzuur. Zuren en enzymen in fruit zoals citroen en kiwi, maar ook uien, veranderen de structuur van vlees. Eiwitten worden afgebroken en dat maakt het vlees zachter. Helemaal klaar om je eigen marinades te maken? Hieronder vind je vijf van onze favoriete varianten!  

hertenbiefstuk met rodewijnensaus

Glühweinmarinade

Fan van de warme en kruidige smaak van glühwein? Tover het om tot een heerlijke marinade! De basis bestaat uit rode wijn, sinaasappelschil en een kaneelstokje. Voeg daar nog steranijs, kruidnagel, honing en knoflook aan toe en de winterse marinade is klaar. Heerlijk om te gebruiken voor rundersteaks, wild of varkenshaas voor een kruidige, lichtzoete twist.  

Spareribs Met Krokante Krieltjes 2

Donker bier & mosterdmarinade 

Deze marinade op basis van donker bier en mosterd past perfect bij spareribs, procureur of kippenpoten. Het is een robuuste en hartige marinade, met tegelijkertijd een vleugje zoetheid én bitterheid. Voeg naast donker bier (dubbel of stout) en grove mosterd ook bruine suiker, knoflook, tijm en laurier toe. Laat het vlees goed marineren voor een volle smaak. 

Zalm en papillote met geroosterde seizoensgroenten

Ahornsiroop & rozemarijnmarinade  

Als je aan de slag gaat met kipfilet, kalkoen of zalm op de BBQ, probeer dan zeker eens deze marinade! Met een basis van ahornsiroop, olijfolie, verse rozemarijn, knoflook, citroensap en zwarte peper is dit een zoet-kruidige marinade met frisse citrusaccenten. Perfect voor lichter vlees of vis! 

Halloumi Met Koffierub Van De Bbq

Koffie & chipotle marinade 

Dol op de smaak van een verse kop koffie? Je kan je dagelijkse kopje ook goed gebruiken als basis voor een marinade! Deze koffie & chipotle marinade is lekker rokerig, pittig en diep aromatisch, wat perfect is voor een stuk bavette, entrecote of brisket. De marinade versterkt de BBQ-smaak en proef je goed terug. Meng sterke koffie, gedroogde of gemalen chipotlepeper, komijn, knoflook, olijfolie en sojasaus, besmeer het vlees ermee en grillen maar! 

Lamskotelet Met Een Frisse Courgettesalade 2

Whisky & honingmarinade

Wie wel houdt van een zachtzoete smaak met een kruidige kick moet deze whisky & honingmarinade proberen. De combinatie van whisky, honing, sojasaus, gember en zwarte peper zorgt voor een lichtzoete marinade met een verwarmende, kruidige touch. Heerlijk om te gebruiken bij varkenshaas, eendenborst of lamskoteletten.  

Vind je dit leuk?

Over dit onderwerp

Soort
Artikelen

Gemaakt door Eatertainment

Delen via