Deze romige miso spaghetti is onwijs lekker en verrassend! Het gerecht brengt de bekende Japanse umami smaken samen in een Italiaanse variant. Maak de pasta compleet met shiitake en wat geraspte Parmezaanse kaas, peterselie en zwarte sesamzaadjes on top.
Miso is een Japanse gefermenteerde pasta, gemaakt van sojabonen, zout en koji (een schimmel die rijst of gerst fermenteert). Het wordt al eeuwenlang gebruikt in de Japanse keuken en inmiddels vind je deze smaakvolle pasta terug over de hele wereld. Miso is verkrijgbaar in verschillende varianten, zoals witte miso (shiro miso), rode miso (aka miso) en gemengde miso (awase miso). Witte miso is mild en lichtzoet, terwijl rode miso krachtiger en zouter is door een langere fermentatietijd. Afhankelijk van de soort kan miso een subtiele of intense smaak aan gerechten toevoegen.
In Japan gebruiken ze miso als basis voor een smaakvolle soep. Misosoep maak je door miso op te lossen in een lichte bouillon en te combineren met ingrediënten als tofu, zeewier en bosui. Miso kan je ook verwerken in andere gerechten. Het wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt als marinade voor vlees of vis, zoals in deze misokip met broccoli en gemberrijst, en is een heerlijk ingrediënt in wokgerechten, saladedressings en zelfs desserts zoals miso-karamel. Ook vind je miso vaak terug in noedelgerechten, zoals deze vegetarische ramen boordevol groenten.
Miso is ook een verrassend ingrediënt in Westerse gerechten. Voeg een lepel miso toe aan een romige pasta voor extra diepte zoals bij deze miso spaghetti met shiitake, of roer het door een stamppot recept voor een hartige umamitwist. Combineer miso met boter en gebruik het als spread op brood of als smaakmaker in een gepoft zoete aardappel recept, zoals deze gepofte zoete aardappel met tofu ‘geitenkaas’ en gekarameliseerde pecannoten. De unieke smaak van miso geeft zelfs klassieke gerechten een moderne draai.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment