Miso Spaghetti Met Shiitake
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Miso spaghetti met shiitake

Deze romige miso spaghetti is onwijs lekker en verrassend! Het gerecht brengt de bekende Japanse umami smaken samen in een Italiaanse variant. Maak de pasta compleet met shiitake en wat geraspte Parmezaanse kaas, peterselie en zwarte sesamzaadjes on top.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept miso spaghetti met shiitake

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
20 min
Kookmodus
1
Breng een pan met water aan de kook en kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Vang een half koffiekopje kookvocht (per 2 personen) op bij het afgieten.
2
Hak de peterselie fijn. Verwijder de steeltjes van de shiitake en snijd in plakjes. Verhit de olijfolie in een pan en bak de shiitake 2 min. met wat peper en zout. Voeg de spaghetti, misopasta, ongezouten roomboter, ½ van de Parmezaanse kaas, ½ van de peterselie en de kookroom toe en mix. Bak 3 min. Voeg eventueel wat kookvocht toe als dit nodig is.
3
Verdeel de pasta over de borden en garneer met de overige Parmezaanse kaas, zwarte sesamzaadjes en overige peterselie.

Wat is misopasta en wat kan je ermee doen?

Miso is een Japanse gefermenteerde pasta, gemaakt van sojabonen, zout en koji (een schimmel die rijst of gerst fermenteert). Het wordt al eeuwenlang gebruikt in de Japanse keuken en inmiddels vind je deze smaakvolle pasta terug over de hele wereld. Miso is verkrijgbaar in verschillende varianten, zoals witte miso (shiro miso), rode miso (aka miso) en gemengde miso (awase miso). Witte miso is mild en lichtzoet, terwijl rode miso krachtiger en zouter is door een langere fermentatietijd. Afhankelijk van de soort kan miso een subtiele of intense smaak aan gerechten toevoegen.

In Japan gebruiken ze miso als basis voor een smaakvolle soep. Misosoep maak je door miso op te lossen in een lichte bouillon en te combineren met ingrediënten als tofu, zeewier en bosui. Miso kan je ook verwerken in andere gerechten. Het wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt als marinade voor vlees of vis, zoals in deze misokip met broccoli en gemberrijst, en is een heerlijk ingrediënt in wokgerechten, saladedressings en zelfs desserts zoals miso-karamel. Ook vind je miso vaak terug in noedelgerechten, zoals deze vegetarische ramen boordevol groenten.

Miso is ook een verrassend ingrediënt in Westerse gerechten. Voeg een lepel miso toe aan een romige pasta voor extra diepte zoals bij deze miso spaghetti met shiitake, of roer het door een stamppot recept voor een hartige umamitwist. Combineer miso met boter en gebruik het als spread op brood of als smaakmaker in een gepoft zoete aardappel recept, zoals deze gepofte zoete aardappel met tofu ‘geitenkaas’ en gekarameliseerde pecannoten. De unieke smaak van miso geeft zelfs klassieke gerechten een moderne draai.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Mosterd
  • Sesamzaad
  • Soja
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?