Furikake is een smaakmaker uit Japan. Meestal strooi je het over rijstgerechten, maar je kan het ook bij andere gerechten uit de Aziatische keuken gebruiken. Weten wat je allemaal kan met furikake, bij welke recepten het lekker is en of je het zelf kan maken? We vertellen je er alles over in deze blog!
Furikake seasoning is een droog strooisel dat bestaat uit meerdere ingrediënten. Het komt van oorsprong uit Japan en je kan het gebruiken in verschillende gerechten. Meestal wordt het gebruikt bij rijstgerechten, maar je kan het ook over vis, groenten of noedels strooien. Het geeft je gerecht een unieke smaak en nét die extra touch die je nodig hebt!
In furikake zitten verschillende ingrediënten. Typische ingrediënten zijn zeewier, gedroogde vis, zout, gedroogd ei en sesamzaadjes. Furikake kruiden hebben een hartige, soms een beetje pikante smaak. Er zijn meerdere varianten van furikake kruiden te vinden, van zalm en wasabi tot shiso en mentaiko (pikante kabeljauw-eitjes) of zelfs crispy furikake.
Het is best makkelijk om furikake zelf te maken! De meeste ingrediënten vind je gewoon in de supermarkt of Aziatische winkel. De basis ingrediënten die je nodig hebt, zijn nori (zeewier), sesamzaad, zout, suiker en optioneel sojasaus en bonitovlokken. Ook kan je dingen toevoegen zoals gedroogde garnalen, wasabi poeder en gemberpoeder. Net wat je lekker vindt!
Furikake die je in de winkel koopt, kan je na het openen meestal 3 tot 6 weken bewaren. Belangrijk is om het koel en droog te bewaren. Zelfgemaakte furikake heeft een kortere houdbaarheidsdatum. Heb je alleen droge ingrediënten gebruikt, dan kan je het in een goed afgesloten potje maximaal 4 weken bewaren. Zit er gedroogde vis in? Ga dan uit van maximaal 3 weken. Heb je een vochtig ingrediënt zoals sojasaus gebruikt, dan moet je de furikake binnen 2 weken opmaken.
De klassieke manier om furikake te gebruiken is om het over een gerecht met witte rijst te strooien. Maar je kan het ook als topping op onigiri of sushi gebruiken of mengen door noedels, soep of salades. Wat dacht je van deze watermeloensalade met krab? Een combinatie die je misschien niet bedenkt, maar wel eentje die heel erg lekker is! Deze salade is ideaal als lunch of licht diner. Ook is furikake een goede combinatie met vis, denk bijvoorbeeld aan onze zalm tataki of een sushi sandwich. Een keer met een bijzonder Japans recept aan de slag? Ga dan voor deze okonomiyaki van Alma. Dit heerlijke okonomiyaki recept heeft de chef-kok van Alma Bodega in Oisterwijk speciaal met ons gedeeld. Deze Japanse, hartige omelet maak je eenvoudig thuis.
Zoals je ziet kan je furikake in veel verschillende recepten gebruiken. Welke ga jij uitproberen?
Op zoek naar een lekker voorgerecht? Met zalm tataki scoor je altijd. Het ziet er indrukwekkend uit, maar de bereiding is helemaal niet zo heel moeilijk. Even je aandacht erbij houden voor de perfecte garing en genieten van deze tataki maar!
Vind je dit leuk?
Over dit onderwerp
Gemaakt door Eatertainment