In samenwerking met:
Boerenkoolstammpot Met Zoetzure Rode Ui 2
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Boerenkoolstamppot met zoetzure rode ui

Liefhebber van Hollandse kost? Maak dan zeker eens deze boerenkoolstamppot met zoetzure rode ui. Een klassieke stamppot, maar met de toevoeging van de zelfgemaakte zoetzure rode ui zorg je ervoor dat je een klassieker met een kleine twist op tafel zet.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept boerenkoolstamppot met zoetzure rode ui

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
30 min
Kookmodus
1
Verwarm de rookworsten volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2
Pel de rode ui en snijd in dunne ringen. Verwarm de rode wijnazijn, suiker en een snuf zout in een pan. Zet het vuur uit, voeg de rode ui toe en laat afkoelen.
3
Breng ondertussen ruim water in een pan aan de kook en kook de stamppot aardappelen en boerenkool 15 min. Giet af en bewaar wat kookvocht. Stamp de aardappelen en boerenkool met een pureestamper tot een grove stamppot. Voeg eventueel wat kookvocht toe om het smeuïg te maken. Breng op smaak met peper en zout.
4
Smelt de roomboter in een pan lichtbruin. Voeg het juspoeder en het water toe en breng al roerend aan de kook.
5
Snijd de rookworsten in plakken. Verdeel de stamppot over de borden en maak met een lepel een kuiltje in het midden. Schenk daar de jus in. Leg de rookworst en de zoetzure rode ui op de stamppot.

Tip: liever vegetarisch? Vervang de rookworst door een vegetarische rookworst. Bereid in stap 1 volgens de aanwijzingen op de verpakking.

De bekendste Hollandse stamppotten

Hollandse stamppotten vormen een stevig en voedzaam onderdeel van de Nederlandse culinaire traditie, vooral tijdens koude wintermaanden. Deze gerechten zijn geliefd vanwege hun eenvoud, smaakvolle combinaties en het gebruik van lokale ingrediënten.

Een van de meest iconische Hollandse stamppotten is natuurlijk boerenkoolstamppot. Gemaakt van boerenkool, aardappelen, worst en vaak geserveerd met een kuiltje jus, vertegenwoordigt deze stamppot de essentie van de Nederlandse winterkeuken. De boerenkool wordt fijngesneden en samen met de aardappelen gekookt, gestampt en vermengd tot een heerlijk gerecht. De worst, meestal rookworst, voegt een hartige smaak toe die perfect samengaat met de zachte textuur van de gestampte aardappelen.

Een andere klassieker is zuurkoolstamppot. Zuurkool, gefermenteerde kool, wordt gekookt en vermengd met gestampte aardappelen. Dit gerecht krijgt vaak een hartige smaakboost door het toevoegen van rookworst en soms spekjes. De zure tonen van de zuurkool zorgen voor een verfrissend contrast met de rijke aardappelen en het hartige vlees.

Hutspot is eveneens een beroemde Hollandse stamppot. Hutspot bestaat uit gestampte aardappelen, wortelen en uien. Het verhaal gaat dat dit gerecht zijn oorsprong vindt in de belegering van Leiden in 1574, waarbij de stad werd bevrijd en de hongerige inwoners een pot vonden met gestoofde wortels, uien en vlees. Tegenwoordig is hutspot een geliefde maaltijd op feestdagen zoals Leidens Ontzet.

De kracht van deze Hollandse stamppotten ligt in hun eenvoud en de manier waarop ze de rijke smaken van lokale ingrediënten combineren. Of het nu boerenkool, zuurkool of hutspot is, Hollandse stamppotten zijn niet alleen voedzaam maar ook een bron van trots en comfort in de Nederlandse culinaire geschiedenis.

Dit bericht kan gesponsorde content bevatten.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Mosterd
  • Sulfiet
  • Ei
  • Melk
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via